top of page

Rutes a peu pel Ripollès

Les millors rutes a peu pel Ripollès, excursions i rutes de senderisme botànic

     El Ripollès és conegut per ser  el bressol de Catalunya, pels seus monestirs, per les fires de bestiar i per  la seva cuina tradicional. Però indubtablement, el Ripollès és una comarca pirinenca de gran tradició excursionista, on trobem alguns dels pics més emblemàtics de Catalunya, un petit paradís per als amants de la muntanya.

El Ripollès està situat molt a prop de Barcelona, a una hora i mitja en cotxe i accessible amb  transport públicbus o tren.

Rutes guiades al Ripollès

     El Ripollès és el lloc ideal per fer una escapada de cap de setmana, caminades familiars, excursions de llarga durada, una excursió d’un dia o per passar-hi les vacances durant qualsevol època de l’any. Un destí per desconnectar, respirar aire pur, degustar la cuina tradicional i els seus productes artesans, gaudir de la natura i fer muntanya.

     Ripoll, la capital de comarca, està situada a l’aiguabarreig dels rius Ter i Freser, punt de confluència dels  tres territoris que formen el Ripollès: la vall de Ribes, la vall de Camprodon i el Baix Ripollès.

Ripoll

     La vall de Ribes o vall del Freser, se situa al nord-oest de la comarca i engloba els municipis de Queralbs, Ribes de Freser, Campelles, Pardines, Planoles i Toses. És un territori pirinenc que comprèn el punt més elevat de la comarca, el Puigmal. Ribes de Freser es troba al centre de la vall i és al punt de confluència dels tres rius que la vertebren: el Freser, el Rigard i el Segadell. És una vall reclosa entre altes muntanyes i cims abruptes, amb profunds engorjats i presidida per la vall de Núria i el seu emblemàtic santuari de Núria.  Històricament, la vall de Ribes ha format part del comtat de Cerdanya, fet que l’ha diferenciat notablement de la vall de Camprodon i el Baix Ripollès.

Ribes de Freser

     La vall de Camprodon o l'Alta Vall del Ter, està situada al nord-est del Ripollès i comprèn els municipis de Camprodon, Llanars, Molló, Setcases, Sant Pau de Segúries, Vilallonga de Ter. És una vall pirinenca estructurada per dos grans rius que conflueixen a Camprodon: el Ter que neix al peu del Bastiments, al circ d’Ulldeter, i el Ritort, que neix al vessant sud-oriental del Costabona, a Espinavell. A la vall de Camprodon hi predominen els cims arrodonits, les pastures i els prats de dall, amb un una elevada pluviometria que comporta una gran varietat paisatgística, des dels paisatges d’alta muntanya fins als boscos de ribera, les fagedes i rouredes, i els prats de dall. Antigament, la vall de Camprodon formà part del comtat de Besalú i del bisbat de Girona, fet que ha marcat notablement la seva singularitat.

Pobles de la vall de Camprodon

     El Baix Ripollès està format pels municipis de Campdevànol, Gombrèn, les Llosses, Ogassa, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona de Ripollès i engloba el territori prepirinenc del sud de la comarca. Vertebrat pel riu Ter i la part baixa del Freser, és un territori format per planes de conreu i extensos boscos de faig, roure i pi roig.  És on se situa la capital de la comarca: Ripoll, i les principals indústries i serveis de la comarca. El seu passat fou notablement influenciat per Guifré el Pelós i el comtat d’Osona, i en destaquen monuments com el monestir de Santa Maria de Ripoll i el de Sant Joan de les Abadesses.

Muntanyes del Baix Ripollès

Rutes guiades als espais naturals del Ripollès

     El Ripollès està situat al vessant sud del Pirineu oriental i el límit meridional de la comarca coincideix amb les serralades prepirinenques. És un territori molt muntanyós que comprèn una àmplia xarxa d’espais naturals protegits amb una notable biodiversitat i un gran contrast paisatgístic que el fa molt atractiu pels amants del senderisme, el muntanyisme i la natura. El seu rang altitudinal que va dels 2.909 metres del cim del Puigmal fins als  350 m del punt més baix del municipi de Beget. El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, els cims més emblemàtics, el santuari de Núria, Ulldeter, els monestirs i ermites romàniques, les fargues, les mines de ferro i de carbó, els pastors, el bestiar, els ramats, la transhumància, els rius o les colònies fabrils formen part de l’import patrimoni del Ripollès.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

     El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser engloba les capçaleres del Ter i del Freser, al Pirineu axial, i és on es troben les cotes més elevades del Ripollès, el Puigmal amb els seus 2.909 metres, el Bastiments o el pic de l’Infern. Gràcies a l’important gradient altitudinal i la seva proximitat amb el mar Mediterrani, conté una gran riquesa florística i faunística, amb algunes espècies endèmiques i d’altres en perill d’extinció. Coma de Vaca, la vall de Núria o el circ d’Ulldeter són bons exemples del modelat glacial que va esculpir aquesta part del Pirineu Oriental.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

     L’Espai Natural Protegit Rasos de Tubau forma part Prepirineu oriental i està situat al sud del Ripollès, englobant part del territori del Berguedà. La serralada està constituïda per conglomerats, gresos i argiles i en destaca la seva extensa cobertura forestal, fet que comporta l'existència d’una petita població relicta de gall fer, espècie amenaçada i en perill d’extinció. El Pedró de Tubau, situat a una altitud de 1545 m, és el punt més destacat.

Pedró de Tubau

     L’Espai  Natural Protegit Serra Cavallera és una serralada prepirinenca disposada transversalment al mig de la comarca del Ripollès, entre la vall del Freser i la de Camprodon. En destaca la riquesa i la diversitat de boscos caducifolis centreeuropeus, excepcionals fagedes i rouredes, pinedes de pi roig, i prats subalpins. El punt més alt és el Taga, situat a 2.032 metres d’altitud.

Cim del Taga, serra Cavallera

     L’Espai Natural Protegit Riberes de l’Alt Ter és un espai fluvial que engloba les riberes del riu Ter des de Camprodon a Ripoll, un tram del riu Ritort i algunes planes i zones boscoses de fons de vall. Destaca per ser un ambient d’aigües permanents amb boscos de ribera i boscos en galeria ben conservats.

Riberes de l'Alt Ter

     L’Espai Natural Protegit Serra de Montgrony és la continuació de la serralada prepirinenca que va del Puigllançada fins al Freser, a Ribes de Freser.  És un espai de caràcter forestal i naturalesa calcària amb una notable biodiversitat degut a tenir dues vessants ben marcades, l’obaga i la solana. En destaca el santuari de Montgrony i el Costa Pubilla, el cim més elevat, de 2.056 metres.

Serra de Montgrony

     L’Espai Natural Protegit de les Obagues de la Vall del Rigat s'estén de Toses fins a  Ribes de Freser resseguint el curs del riu Rigat i amunt, per l'obaga del Rigat, entre Planoles, Campelles i Ribes de Freser. Aquest espai, eminentment fluvial, es caracteritza per ser una bona representació de les obagues baixes i humides de la serra de Montgrony, formades per importants boscos mixtos caducifolis, i el bosc de ribera, molt ben conservat.

Espai Natural Obagues del Rigat

     L’Espai Natural Protegit Serra de Milany, Santa Magdalena i Puigsacalm – Bellmunt se situa al sud-est del Ripollès, limitant amb la comarca d’Osona i la Garrotxa. És l’espai natural més notable i representatiu del sistema Transversal, juntament amb el Collsacabra, i el més important de les muntanyes prepirinenques orientals de llevant.  Destaca principalment el paisatge de mitjana muntanya, format per boscos caducifolis de caràcter centreeuropeu gràcies al seu clima humit i la gran diversitat de flora i fauna forestal. La riera de Vallfogona o el castell de Milany en són uns bons exemples.

Serra de Milany

     L’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa és un dels espais naturals més importants del Prepirineu oriental de llevant, a causa de la seva diversitat de paisatges i ambients, singularitat i del relatiu aïllament geogràfic que ha propiciat un bon estat de conservació. Engloba una extensa zona bàsicament calcària que pertany a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. Es caracteritza per ser un territori forestal, abrupte, de caràcter feréstec, format per nombroses valls, cingleres i penya-segats, amb petits nuclis de població aïllats. Aquest aïllament ha propiciat que hi hagi nombroses espècies endèmiques, tant de flora com de fauna. Part  dels municipis de Camprodon, Sant Pau de Segúries i Molló, a la vall de Camprodon, formen part de l’espai.

Alta Garrotxa i Costabona

Rutes a peu pel Ripollès

     Muntanya i Natura et proposa un ampli ventall d’excursions a peu pel Ripollès, rutes guiades i ascensions a cims, perquè descobreixis la riquesa de paisatges, la gran biodiversitat, la flora i la fauna, els boscos, els cims més emblemàtics i els indrets singulars d’aquesta comarca pirinenca situada molt a prop de Barcelona.

  • En aquest recull de rutes a peu pel Ripollès podràs descobrir castells  i camins transfronterers.

  • Gaudir de paisatges d’alta muntanya, estanys d’origen glacial, boscos i prats subalpins on conèixer la flora endèmica i singular.

  • També podràs conèixer l’hàbitat de diverses espècies faunístiques excepcionals, com els voltors, el trencalòs, els muflons, les marmotes o els isards.

  • Si t’agrada la història i vols saber com vivia la gent en aquestes contrades anys enrere, podràs caminar per camins ramaders, descobrir pobles amb encant i antics assentaments pastorals.

  • O potser és un amant de l’art romànic, doncs trobaràs rutes a peu pel Ripollès per conèixer la història de monestirs i ermites romàniques.

  • I si ets dels més esportistes i t’agrada fer cims, doncs també trobaràs ascensions a cims emblemàtics  per rutes poc freqüentades com al Puigmal, el Freser, les Borregues, el Costa Pubilla i el Balandrau. I també travesses de muntanya de 2, 3 i 4 dies i de diferents nivells.

Descobreix el Ripollès acompanyat per un guia de Muntanya i Natura!

Doncs aquí tens el llistat de les rutes a peu pel Ripollès que pots fer amb Muntanya i Natura, i si no en tens prou, et fem una ruta personalitzada allà on tu vulguis, amb qui vulguis i quan vulguis! Fes-nos-ho saber!

bottom of page