top of page

Rutes a peu per Osona

Les millors rutes a peu per Osona, excursions i rutes de senderisme guiat

Selecció de les millors rutes guiades de senderisme, excursions, passejades, sortides temàtiques i senderisme interpretatiu a Osona.

Properes sortides programades per conèixer Osona

Clica sobre la imatge per més informació sobre la ruta.

Rutes guiades a Osona

     Osona és coneguda arreu de Catalunya pels seus mercats, fires i la qualitat dels seus productes agroalimentaris. Però més enllà del vessant gastronòmic, Osona és la comarca perfecte per les teves excursions a prop de Barcelona.

     Vic, la capital d'Osona, està situada a una hora en cotxe i accessible en transport públic, ja sigui amb tren o bus des de Barcelona.

Osona és ideal per fer una escapada d'un dia o passar un cap de setmana, és un bon lloc per relaxar-se, fugir de l'estrès, desconnectar,  gaudir del paisatge i la bona gastronomia tot fent senderisme i salut.

     La capital d'Osona es troba al bell mig de la comarca i envoltada de muntanyes cadascuna amb característiques singulars i ben diferenciades. El Collsacabra, les Guilleries, el massís del Montseny, els cingles de Bertí, l'altiplà del Lluçanès, la serra de Bellmunt i el Puigsacalm envolten la plana de Vic.

Rutes guiades als espais naturals d'Osona

     Osona comprèn una àmplia xarxa d'espais naturals protegits amb una notable biodiversitat i un important contrast paisatgístic que la fa molt atractiva per la pràctica del senderisme i l'excursionisme.

El Parc Natural del Montseny està situat al sud de la comarca i és Reserva de la Biosfera. Engloba una gran varietat d'ecosistemes, hàbitats i biodiversitat gràcies al notable gradient altitudinal i la proximitat amb al mar Mediterrani.

Excursions guiades a peu al Montseny

El Parc del Castell de Montesquiu, el parc més petit de la Diputació de Barcelona, es troba al nord de la comarca i està presidit pel magnífic castell de Montesquiu i envoltat de boscos.

Excursions guiades a peu al Parc del Castell de Montesquiu

L'Espai Natural Guilleries - Savassona està situat a l'est de la comarca. Aquest espai comprèn dos espais ben diferenciats com són Savassona, amb les seves espectaculars formacions rocoses, i les Guilleries, amb les seves extenses masses forestals i complexa orografia.

Senderisme guiat a l'Espai Natural Guilleries - Savassona

També a l'est de la comarca,  separat de les Guilleries pel riu Ter i formant part del Sistema Transversal, hi trobem l'Espai Natural del Collsacabra. El Collsacabra és una extensa zona de gran bellesa paisatgística amb extensos boscos i espectaculars cingleres de gran interès geològic.

Excursions guiades a peu al Collsacabra

Al nord-est de la comarca d'Osona, limitant amb el Collsacabra i el Parc del Castell de Montesquiu, s'estén l'Espai Natural Serres de Milany - Santa Magdalena i Puigsacalm - Bellmunt. Aquest és l'espai natural més notable i representatiu del sistema Transversal, juntament amb el Collsacabra, i el més important de les muntanyes prepirinenques orientals. Destaca principalment pels seus boscos caducifolis de caràcter centreeuropeu i la gran diversitat de flora i fauna forestal.

A l'oest de la comarca i al límit amb els altiplans del Lluçanès, hi trobem l'Espai Natural de la Riera del Sorreigs. Més a l'oest, ja al límit amb el Berguedà, hi trobem la riera de Merlès. Ambdos conjunts fluvials són representatius de les rieres osonenques i l'altiplà central.

Rutes guiades al Lluçanès

Al sud oest d'Osona i, al límit amb el Moianès i el Vallès Oriental, s'aixequen les espectaculars cingleres de l'Espai Natural Cingles de Bertí. Molt a prop també hi trobem la Sauva Negra, una fageda singular al límit meridional de la seva distribució.

Al bell mig de la plana de Vic s'aixequen els Turons de la Plana Ausetana, un espai natural on destaquen una munió de turons margosos, característics de la plana de Vic i, de gran importància geomorfològica i botànica.

Rutes guiades a les Guilleries

Senderisme guiat de temàtica diversa a Osona

     Muntanya i Natura et proposa un ampli ventall de rutes a peu per Osona i excursions guiades perquè descobreixis la riquesa de paisatges, la gran biodiversitat, espècies de flora i fauna, els boscos i les singulars formacions geològiques que amaga aquesta comarca a prop de Barcelona.

Senderisme guiat a castells de les Guilleries
Rutes guiades a peu al Parc del Castell de Montesquiu
Excursions guiades a impressionants salts d'aigua
Rutes guiades a peu al Bisaura
Ruta de descoberta de les orquídies d'Osona
Senderisme guiat al bosc
Descoberta de fòssils a Osona
Ruta guiada a les escletxes de l'Euga
  • Si t'agrada la història i vols saber com vivia la gent en aquestes contrades anys enrere, podràs escollir excursions guiades per camins històrics, descobrir pobles amb encant, assentaments ibèrics al territori dels antics ausetans  i baumes troglodites.

Senderisme guiat a Rupit
Rutes guiades a baumes del Bisaura
  • O potser ets un amant del romànic, en aquest cas trobaràs rutes guiades per descobrir i conèixer la història de monestirs i ermites romàniques d'osona.

Desbrint ermites romàniques a Osona
Rutes a ermites romàniques d'Osona
  • I si ets dels més esportistes i t'agrada fer cims o caminades llargues, doncs també tenim diverses opcions de rutes guiades a cims coneguts, i no tan coneguts i més solitaris, de la comarca d'Osona: Matagalls, Puigsacalm, Cabrera, Bellmunt, etc.

Ruta guiada al Montseny

Descobreix Osona acompanyat per un guia de Muntanya i Natura

  • La majoria de  rutes guiades a peu per Osona són aptes per persones amb una bona condició física i acostumades a fer caminades de mitja jornada per camins de muntanya.

  • Algunes de les rutes poden tenir alguna dificultat afegida com la superació d'algun pas equipat o passos aeris.

  • També hi ha rutes per famílies amb nens.

  • Les rutes guiades a peu per Osona es poden fer en català, castellà i anglès.

 

  • A la fitxa de cada ruta trobaràs les caracterìstiques tècniques de l'itinerari: distància, desnivell, temps, exigència física i dificultat. Si tens dubtes, consulta la pàgina de "dificultat de les rutes" o posa't en contacte!

 

  • Si al llistat de les rutes guiades a peu per Osona no trobes la teva ruta, a Muntanya i Natura et fem una ruta personalitzada allà on tu vulguis, amb qui vulguis i quan vulguis! Digues què vols!

  • Muntanya i Natura ha realitzat el curs que ens acredita com a  Bon Coneixedor d'Osona.

Bona Coneixedora d'Osona_BCO
bottom of page