Preguntes freqüents

Legislació i titulacions

Què és un guia de muntanya?


Un guia és un professional que realitza treballs de conducció d'un individu o grup, realitza tasques docents d'ensenyament i entrenament esportiu, i gestiona el risc de les activitats realitzades en el medi natural aportant seguretat als integrants del grup que les realitza. Més informació
Què és un Guia Acompanyant o Tècnic Esportiu de Muntanya Mitjana ?


És un guia de muntanya que té com a competències:

 • Conduir o progressar amb grups en terreny de muntanya on no és necessari l'ús de tècniques i/o material específic d'alpinisme, escalada, esquí o descens de barrancs.
 • Pot progressar amb raquetes en terreny nevat de caràcter nòrdic.
 • Ensenyar i entrenar esportistes i equips d'aquesta modalitat esportiva.
Més informació:
Quina normativa regula  l’exercici de la professió del guia de muntanya a Catalunya?


 • LLEI 3/2008, del 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport. Enllaç PDF.

 • DECRET 68/2009, de 28 d'abril, pel qual es regula el Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya. Enllaç PDF.

 • Llei 7/2015, de modificació de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport. Enllaç PDF.

 • DECRET 56/2003, de 20 de febrer, pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural. Enllaç PDF.
Quina normativa regula la formació del guia de muntanya a Catalunya?


 • DECRET 243/2003, de 8 d'octubre, pel qual s'estableixen els currículums i es regulen les proves d'accés específiques dels títols de tècnic/tècnica d'esport en les especialitats dels esports de muntanya i escalada següents: alta muntanya, descens de barrancs, escalada i muntanya mitjana. Enllaç PDF.

 • DECRET 169/2002, d'11 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de règim especial que condueixen a les titulacions oficials de tècnic d'esport i tècnic superior d'esport. Enllaç PDF.

 • Decret 4/1994, pel qual es regula l'Escola Catalana de l'Esport i la formació i les titulacions dels tècnics/ques de l'àmbit de les activitats físiques i/o activitats físiques i/o esportives i especials. Enllaç.
Quina és la normativa i legislació aplicable a l'exercici de la professió de guia de muntanya?


La titular d’aquesta pàgina web, Alba Rovira Carol, comunica que compleix i disposa de les titulacions i requisits legals exigibles per la realització de les activitats i serveis que s’ofereixen:

 • Titulació de Tècnica d’Esports de Mitja Muntanya (TD2 Mitja Muntanya)
 • Pòlissa d’assegurança d’accidents personals per als participants
 • Pòlissa d’assegurança de RC, per cobrir els riscos derivats del desenvolupament de les activitats.
 • Que està inscrit al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya amb el número: 016808.
D’acord i en compliment amb: LLEI 3/2008, de 23 d'abril, de l'exercici de les professions de l'esport.

Preus

Preus


Els preus varien segons la dificultat de la ruta, el lloc i el tipus d’activitat. Si no consta una altra cosa, el preu és per persona amb IVA inclòs. Consulta el preu de cada activitat.

Consulteu tarifes per grups tancats o activitats no programades.
Què inclou el preu?


 • Servei de Guia de Muntanya titulat
 • IVA
 • Planificació i preparació de la ruta (o del curs)
 • Gestió de reserves
 • Assegurança d’accidents i responsabilitat civil
Què no inclou el preu?


 • Transport fins al punt d’inici de la ruta
 • Àpats
 • Allotjament
 • Qualsevol altre concepte no inclòs el l’apartat “què inclou el preu”.

Anul·lacions, cancel·lacions i devolucions

Per què es pot anul·lar una sortida?


Hi ha dos motius principals per anul·lar una sortida: que no hi hagi suficients inscrits per fer-la, o en el cas que no es pugui garantir uns estàndards de seguretat degut a factors meteorològics adversos.
Qui pot anul·lar la sortida per mal temps?


Només el guia pot decidir si anul·lar la sortida per mal temps, en aquest cas, es posarà en contacte amb vosaltres i podreu escollir si recuperar l’import pagat o guardar-lo a per una altra sortida.
Què passa si no hi ha suficients inscrits?


La sortida s’anul·larà si no hi ha un mínim de participants inscrits. En aquest cas es deixarà triar als participants si guardar l’import per una altra sortida o si volen que se’ls faci la devolució dels diners.
Si m'he apuntat a una sortida i no puc venir, què passa?


 1. Es retornarà el 100% de l’import satisfet si la cancel·lació es produeix amb més de 10 dies a la data de l’inici de l’activitat i si aquesta tenia una duració de 2 dies o menys.

 2. Hi haurà una penalització del 5% de l'import total de l’activitat si la cancel·lació es produeix amb més de 10 dies de la data d'inici de l'activitat si aquesta tenia una duració de més de 2 dies.

 3. Es retornarà el 75% de l’import abonat si es notifica 7 dies abans de l’inici de l’activitat.

 4. Hi haurà una penalització del 50% de l'import total de l’activitat en les 48 hores abans de l’inici de l'activitat.

 5. No hi haurà devolució de cap quantitat en cas que la cancel·lació de l’activitat es produeixi 24 hores abans de l’inici o el participant no es presenti a l’hora acordada.

 6. En cas que s’arribi a un acord per les dues parts, es pot guardar l’import per una altra activitat o acordar una altra data més endavant.

En tot cas, contacta!

Requisits per assistir a una ruta guiada

Qui pot assistir a una ruta guiada?


Tothom que hagi fet la inscripció i el pagament i compleixi els requisits per participar a l’activitat.

Si prens algun tipus de medicació, estàs embarassada, pateixes alguna patologia o has tingut alguna lesió recentment, per raons de seguretat teva i del grup, demana al teu metge si estàs en condicions de fer aquesta sortida i comunica-ho en el moment de fer la inscripció.
Com sé que estic preparat/da per apuntar-me a aquesta sortida?


Consulta la fitxa tècnica de cada sortida (desnivell, distància, durada, etc.), l’exigència física i la dificultat tècnica per guiar-te. Consulta la taula de SENDIF.
Quina és l’edat mínima per apuntar-se a una ruta guiada?


 • A no ser que a la ruta s’especifiqui “apta per famílies”, l’edat mínima per participar són 12 anys (sempre acompanyats d’un tutor).

 • En el cas de rutes o ascensions amb dificultat tècnica (grimpades, passos equipats, rutes d'alta muntanya ) , aquesta edat serà de 18 anys.

 • En el cas que a la ruta s’especifiqui “apta per famílies”, l’edat per participar són 4 anys, sempre que el nen vagi acompanyat pel pare, mare o tutor, sigui independent i estigui acostumat a caminar.

Es poden organitzar excursions únicament per famílies amb nens més petits. Posa’t en contacte.
Es poden portar gossos?


No es poden portar gossos a no ser que la ruta sigui privada. En aquest cas, consulta’ns!

Nota: per respecte als altres participants i tenint en compte que les activitats es realitzen sovint en espais protegits, recomanem no portar-ne. Però si que et podem organitzar una sortida privada amb el teu gos!
Autorització per a menors d'edat


Aquí trobaràs (i et pots descarregar) el document d'autorització per la participació de menors d'edat en les activitats de Muntanya i Natura:

Equipament, roba i calçat

Quin calçat haig de portar?


El calçat més adequat per caminar a muntanya són botes de mitja canya amb una sola amb bona adherència. Tot i així, si s’està acostumat i depenent de l'activitat, es poden dur sabates esportives dissenyades per la pràctica del senderisme amb una sola adherent, tot i que no és el més recomanable per la facilitat de fer-nos una torçada i patir un esquinç de turmell.
Quin material és recomanable?


És recomanable portar bastons de trekking, per millorar l’estabilitat i facilitar la marxa sobretot en pendents forts de baixada.
I la motxilla?


Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.
Quina roba haig de portar?


Recomanem dur sempre el sistema 3 capes:

 1. Primera capa: una samarreta interior transpirable (que evapori la suor)
 2. Segona capa: una capa intermèdia tèrmica, tipus folro polar (que ens mantingui l’escalfor)
 3. Tercera capa: una capa exterior impermeable (que ens protegeixi de la pluja, neu o el vent)
 • Recomanem sempre portar pantalons llargs o desmuntables (més polivalents) adequats a les condicions meteorològiques i l’època de l’any.

 • A més s’ha de portar barret (o gorra) , guants i tapaboques (buf), depenent de l’època de l’any i l’activitat que realitzem, protecció solar per la pell i ulleres de sol.

 • Ah, i recordeu portar uns bons mitjons, adequats a l’activitat i al calçat que porteu (a vegades són tan importants com portar un bon calçat per evitar les butllofes).
Què es recomana portar per menjar i beure?


 • Per beure el més recomanable és aigua o begudes isotòniques tipus Isostar.

 • Mínim s’hauria de portar 1l per persona.

 • No s'aconsellen les begudes ensucrades tipus Coke o Red-Bull.

 • No es poden portar begudes amb alcohol.

 • Per menjar el millor són fruita fresca (plàtans, pomes), fruites deshidratades, fruits secs, xocolata o barretes de cereals per picar i un entrepà o una carmanyola, si ho preferiu, per dinar.

Altres preguntes

Quanta gent pot participar a una ruta guiada?


El nombre de participants pot variar en cada ruta o activitat. En general, són grups reduïts, entre 4 i 12 persones. Consulta les condicions específiques de cada activitat.
En quin idioma es fan les rutes?


Les rutes es fan en català, castellà i anglès. Utilitzarem un idioma o un altre en funció del grup i la seva procedència.

Més informació

No has trobat la resposta?


Contacte!

Inscripcions i pagaments

Fins quan em puc apuntar a les activitats?


Normalment us podeu apuntar fins 3 dies abans de l’activitat. Consulteu les condicions específiques de cada activitat.

Si quan voleu realitzar la inscripció el sistema no us deixa, és que ja no queden places, que encara no s'han obert les inscripcions o s'ha acabat el termini per inscriure's. Poseu-vos en contacte i us apuntarem a la llista d’espera.
Què haig de fer per inscriure'm a una ruta/curs/activitat?


 1. Has d'anar a la pàgina "pròximes rutes" o "cursos", clicar sobre la ruta i consultar els requisits i característiques de l'activitat/ruta.
 2. Si tens dubtes, consulta la "dificultat de la ruta" i les "preguntes freqüents" a les pàgines corresponents, o posa't en contacte!
 3. Clica sobre l'enllaç inscriu-te "aquí" que hi ha a la fitxa de cada activitat i et conduirà a la pàgina del formulari d'inscripció o a la pàgina de "contacte". * També pots inscriure't via email o per telèfon.
 4. Selecciona el curs/activitat o ruta i a continuació omple les caselles.
 5. Un cop completades les dades, clica la casella "condicions de compra i política de privacitat" i clica el botó "enviar".
 6. Un cop rebem la sol·licitud de preinscripció, rebràs un email de conformitat amb la informació referent a l'activitat, el/s document/s que has de signar per participar a l'activitat i el número de compte per fer l'ingrés.
 7. La inscripció serà vàlida un cop rebem la notificació del teu ingrés. Recorda fer-hi constar el teu nom i cognoms, la data i el nom de l'activitat.
 8. Et recomanem que ens deixis el teu telèfon per si hi hagués algun canvi. Si tens qualsevol dubte, contacte per e-mail o telèfon i tan aviat com sigui possible, rebràs una resposta.
Avís legal


Abans d'inscriure't a una ruta, et recomano que llegeixis el document de consentiment informat que hauràs de firmar abans de realitzar l'activitat. Pots consultar-ne una còpia en català aquí, o en castellà aquí. Si ets menor d'edat i vols participar en una de les activitats, hauràs de portar signat pel teu tutor aquesta autorització.

Ofertes i projectes

Què és km0 ?


Km 0 és una oferta promocional de rutes de proximitat a la comarca d'Osona i zones properes. Aquesta oferta té una limitació temporal.
Què és el "Projecte Pica d'Estats" ?


El Projecte Pica d'Estats consisteix en un seguit de propostes guiades a cims de més o menys dificultat, que durant l'any serviran d'entrenament per ascendir el cim més alt de Catalunya.
Intentarem cada mes fer una ascensió a un cim, adaptant-nos a les condicions de l'època de l'any, per tal d'aconseguir una bona condició física que ens permeti assolir el nostre objectiu final.
No s'han de fer totes les rutes del projecte per fer la Pica, però si que és recomanable per tal de mantenir una bona forma física i poder gaudir de l'ascensió (i no patir-la!). Si tens qualsevol dubte, posa't en contacte!
Què és una "Ruta Slow" ?


Una "Ruta Slow" és una ruta apta per tots els públics, amb un recorregut senzill i normalment per camins amples i de bon caminar. L'objectiu principal d'aquest tipus de ruta pot ser conèixer una zona, la seva història, la fauna i la flora que hi viu, el paisatge, una formació geològica o un element singular. Durant l'itinerari es fan diverses parades per tal d'interpretar el paisatge i es camina sense presses.

COVID-19

PROTOCOL DE PREVENCIÓ PER MINIMITZAR EL RISC DE CONTAGI DE COVID A LES ACTIVITATS DE MUNTANYA I NATURA


El coronavirus COVID19 és un virus que es transmet per via respiratòria, a través de les gotes respiratòries i a través de les mans.
Tot i que el risc de contagi de COVID a les activitats que organitza Muntanya i Natura és molt baix al tractar-se d’activitats que es desenvolupen a l’aire lliure, s’han pres les següents mesures preventives i organitzatives:

 1. Es donarà informació clara i entenedora a tots els participants de les mesures preses per l’empresa i que hauran de seguir tots els participants: abans, durant i després de l’activitat. Aquesta informació se’ls facilitarà en cop formalitzada la inscripció i haurà de retornar-se signada pel participant pels mitjans digitals que s’indiqui abans de la realització de l’activitat. En el document hi ha de constar el : nom i cognoms, el DNI, el nom de l’activitat i la data en que es realitzarà, i la conformitat d’haver rebut la informació i estar-hi d’acord.
 2. Grups encara més reduïts: entre 4 i 12 persones, depenent de la ruta i la dificultat.
 3. Distància de seguretat i ús de mascaretes quan aquesta no sigui possible.
 4. Tots els tràmits de reserves, contractació i pagament es faran on-line.
 5. Preferentment, es realitzaran activitats, rutes o ascensions a cims poc freqüentats o, en cas contrari, s’adequaran els horaris per evitar aglomeracions en passos conflictius o al cim.
 6. Seguiment del protocol de seguretat i higiene personal: rentat de mans, distància de seguretat, ús de mascareta, etc.
 7. Material d’higiene i protecció que haurà de portar el guia a més de la farmaciola que ja porta habitualment.
 8. Material d’higiene i protecció que haurà de portar el participant: 2 mascaretes, ampolleta de gel hidroalcohòlic individual i guants de nitril (recomanables), vinil o làtex.
 9. La NO participació a les activitats si s’ha tingut cap símptoma relacionat amb el Covid els 14 dies anteriors a l’activitat o s'ha estat en contacte amb una persona positiva.