El paisatge de la pedra seca a Sant Julià de Cerdanyola
Espai Natural Serra del Catllaràs
Dissabte
14 de desembre
2024
Organitzada pel PARC NATURAL DEL CADÍ MOIXERÓ amb col·laboració amb els guies Bons Coneixedors del Parc.
Sortida de descoberta i interpretació del paisatge a Sant Julià de Cerdanyola
Ruta circular pels voltants de Sant Julià de Cerdanyola resseguint antigues feixes i parets de pedra seca que ens permetrà analitzar la transformació del paisatge en aquest petit poblet de l’Alt Berguedà. Itinerari per camins i corriols amb molt bones vistes de l’entorn de Sant Julià de Cerdanyola i l’Alt Berguedà.
L’abandó dels conreus i les activitats tradicionals junt amb la despoblació de la muntanya, està portant que milers de quilòmetres de parets de pedra seca quedin engolits per la massa forestal. Abans que tot això desaparegui, potser val la pena admirar la impressionant feina dels nostres avantpassats per domesticar la muntanya i cultivar cada petit retall per poder sobreviure. Un treball de centenars i milers d'anys, de milers d’hores i dies amuntegant pedra sobre pedra per crear un paisatge de la pedra seca que s’escampa arreu de l’àrea mediterrània.
L’any 2018 la UNESCO va declarar l’art de la pedra seca Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El conjunt de coneixements i tècniques de la pedra seca consisteix a construir amb pedres de l’entorn sense la utilització de cap material de cohesió. Amb aquesta tècnica s’han construït diversos tipus de construccions: cabanes, barraques de vinya, marges, camins, ponts, forns de calç, pous de gel, etc. Sabem que a Catalunya la tècnica de la pedra seca s’utilitzava ja en l’època dels ibers i que ha continuat fins als nostres dies. La major part de les construccions de pedra seca estan relacionades amb activitats agrícoles, ramaderes, forestals o l’abastament d’aigua.
El Parc Natural del Cadí Moixeró en el pla d’actuacions de la Carta Europea del Turisme Sostenible per als pròxims anys s’ha proposat preservar el patrimoni de la pedra seca.
Sant Julià de Cerdanyola és un municipi del Berguedà situat a 954 metres d’altitud sobre la vall del Llobregat, al nord-oest de la serra del Catllaràs. Aquest petit nucli està envoltat de muntanyes i poblat per boscos de pi, roure, faig i alzines. Aquesta varietat de boscos converteix Sant Julià de Cerdanyola en un entorn de gran interès paisatgístic, botànic i faunístic. Sant Julià de Cerdanyola és un dels municipis que està dins l'àmbit de la Carta Europea del Turisme Sostenible amb la que l'any 2023 s'ha acreditat el Parc Natural del Cadí Moixeró.
El Parc Natural del Cadí Moixeró està format per dues grans serralades: la serra del Cadí i la del Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta. Aquest parc es caracteritza per la seva naturalesa calcària i per ser el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. Aquesta impressionant barrera muntanyosa d’orientació est-oest, separa la plana cerdana del nord, del relleu muntanyós del Berguedà al sud. Cal recordar que la part occidental del Parc pertany a la comarca de l’Alt Urgell, la més desconeguda. El parc engloba una gran biodiversitat i nombroses espècies endèmiques, a més d’espectaculars relleus i indrets de gran bellesa.
Principals punts forts de la ruta:
Conèixer l’art de la pedra seca a Sant Julià de Cerdanyola
Veure i analitzar la transformació del paisatge
Descobrir què s’amaga a les parets de pedra seca
Gaudir de bones vistes de l’Alt Berguedà.
Dades pràctiques
Distància: 6 km
Desnivell: +/ - 230 m
Altitud màxima: 1.082m
Altitud mínima: 950 m
Temps efectiu caminant: 2h30
Durada de l’activitat: 3 h30
Exigència física: Fàcil-Moderada. Ruta per camins i corriols de muntanya. Ruta apta per tothom amb una bona condició física.
Dificultat tècnica: ruta per camins i corriols de muntanya amb algun pendent lleugerament pronunciat.
Hora i punt de trobada: 09:30 h a Sant Julià de Cerdanyola, aparcament del centre del poble.
Hora i lloc de finalització: 13:00h al punt d’inici.
Època recomanable: primavera, tardor i hivern.
Requisits:
Cal portar esmorzar o quelcom per picar i aigua.
Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya o vambes amb bona adherència.
Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".
Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.
Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular.
Número de participants: màxim 20
Preu:
6 € (menors de 12 anys i jubilats - 5 €) - Activitat subvencionada pel PN Cadí Moixeró
Inscripcions:
Cal inscriure's amb una setmana d'antel·lació al Centre del Parc a Bagà.
Tel. 93 824 41 51
a/e: pncadimoixero@gencat.cat
On dinar:
Restaurant El Recó de l'Avi, Guardiola de Berguedà
Restaurant Cal Fuster, Bagà Tel. 650 94 47 43