top of page

Ascensió al Bassiero Oriental o Punta Gourdon

+ INFO

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

PROJECTE PICA D'ESTATS 2022

Ascensió al Bassiero Oriental o Punta Gourdon, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici


     Ascensió al impressionant cim oriental de Bassiero, també anomenat Punta Gourdon, de 2.897 metres d’altitud. Per ascendir al cim del Bassiero Oriental hi ha diverses rutes. Des del vessant nord per la vall de Gerber o la de Cabanes i pel vessant sud des de Sant Maurici. Nosaltres farem una circular des del nord, pujant per Gerber i baixant per Cabanes.


Aquesta ruta circular d’alta muntanya ens permetrà conèixer dues de les valls més boniques del vessant NE del Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Començarem la ruta al port de la Bonaigua, al límit del Pallars Sobirà amb la Vall d’Aran, i pujarem per la bonica vall de Gerber fins al refugi Mataró, passant per l’estany de Gerber, el Llong, el Redó i el de l’Illa. A continuació emprendrem una forta pujada per una empinada canal herbosa que ens portarà fins a la collada de Bassiero. Des d’aquí, amb un petit esforç més, atenyerem el cim d’ imponents parets verticals del Bassiero Oriental, des d’on gaudirem d’espectaculars vistes dels cims i valls glacials de la part occidental del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici. La baixada la farem per la bonica vall de Cabanes, passant per l’estany Blau i l’estany Negre de Cabanes fins al refugi del Gerdar.


L’ascensió al pic de Bassiero Oriental no presenta dificultats tècniques excessives a l’època de l’any en que la farem. Tot i així, si que demana estar molt ben preparat físicament i acostumat a caminar per terreny irregular d’alta muntanya. Cal remarcar, que cal superar un empinada canal herbosa i progressar en algun tram per blocs inestables. Algun tram pot comportar certa dificultat a gent amb por a les altures.

     El Bassiero Oriental, de 2.897 metres d’altitud, també s’anomena Punta Gourdon, en honor al pireneista i geòleg Maurice Gourdon, que a finals del segle XIX va realitzar les primeres ascensions documentades a nombrosos cims d’Andorra, la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà, entre elles al Bassiero Oriental. El pic de Bassiero Oriental està situat a la part nord-oriental del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a tocar d’altres cims de renom com el pic d’Amitges, Ratera, Saboredo, els Encantats o el Bassiero Occidental.


     El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic parc nacional de Catalunya. Està situat a l’extrem nord-occidental de Catalunya i engloba part de 4 comarques pirinenques per excel·lència: el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Vall d’Aran. El parc està format per un conjunt de cims i crestes granítiques, amb multitud de valls i extensos boscos subalpins, però la principal protagonista és l’aigua, amb més de 200 estanys d’alta muntanya.

Principal punts forts de la ruta:


 • Assolir el cim del Bassiero Oriental o Punta Gourdon

 • Gaudir d’impressionants vistes del Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 • Descobrir els nombrosos estanys glacials de les valls de Gerber i Cabanes

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 15 km

Desnivell: + 1.180 m / -1575 m

Altitud màxima: 2.897 m

Altitud mínima: 1.525 m

Temps efectiu caminant: 8h

Durada de l’activitat: 10h

Exigència física: molt exigent

Dificultat tècnica: ruta per terreny irregular d'alta muntanya, amb pendents pronunciats, terreny complicat i exposició al buit en algun pas puntual.

Hora i punt de trobada: 06:30 h al pàrquing del refugi del Gerdar

Hora i lloc de finalització: 17:00h al punt d’inici

Època recomanable: estiu i tardor

Requisits:


 • Cal complir les mesures de prevenció COVID vigents en el moment. Més info.

 • Cal portar esmorzar, dinar i aigua.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular

Número de participants: mínim 4- màxim 6

Preu:


El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic


Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email. 

Potser també t'interessa:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page