top of page

Ascensió al Carlit

Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans

Diumenge

28 de juliol

2024

PROJECTE PICA D'ESTATS 2024 - 100 CIMS

Ascensió a la pica del Carlit des de les Bulloses


     Ascensió a la pica o pic del Carlit de 2.921 metres d'altitud, situat al massís del Carlit, sobre l’estany de Lanós i les Bulloses, al límit de l’Alta Cerdanya i el Capcir. Ruta que transcorre per terreny d’alta muntanya i on, a més de pujar a un 100 cims, veurem 10 estanys d’origen glacial.


Començarem l’excursió sota la presa de l’immens llac de les Bulloses, a la capçalera del riu Tet, en territori francès.

Anirem seguint un camí que puja a poc a poc entremig de boscos de pi negre i pastures d’alta muntanya. Passarem pels estanys Negre, el Sec, la Comassa i el Vallell i, després d’una pujada més dreta, arribarem al clot de l’estany de Sobirans, als peus del massís. Tot seguit, continuarem per un camí amb pendent força pronunciat, per terreny pedregós, fins a atènyer el coll de Calm Colomer. A continuació, flanquejarem pel vessant nord per grimpar i superar unes curtes xemeneies amb l’ajuda de les mans. Ja només ens quedarà l’ últim pendent dret, per terreny força descompost, que ens conduirà a la cresta cimera i al cim del Carlit.


Després d’un merescut descans, començarem el descens. La primera part amb molta atenció de no relliscar. Desfarem el camí fins a l’estany dels Sobirans, on abandonarem el camí de pujada, i continuarem cap a l’estany de Trebens, el d’en Gombau, el de Castellà, el de les Dugues i el del Viver, per enllaçar amb el camí de pujada i retornar a la presa de les Bulloses.


L’ascensió al pic del Carlit presenta un tram de grimpada fàcil. Cal tenir en compte que caminarem per terreny pedregós i irregular d’alta muntanya, amb algun tram força aeri i un xic exposat, no apta per persones amb por a les altures.

     El massís del Carlit està situat al Pirineu axial més oriental, en terres de la Catalunya Nord, enclavat en territori francès, dins el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, entre l’Alta Cerdanya i el Capcir. És essencialment un massís granític, però també hi trobem altres tipus de roques metamòrfiques com l’esquist. El massís és conegut pel seu cim més emblemàtic: el Carlit, que s’enlaira fins als 2.921 metres d’altitud. Aquest massís separa les aigües de les conques del Tet, del Querol i l’Aude, i escampats pels seus clots i valletes hi trobem una multitud d’estanys d’origen glacial i dues importants i extenses masses d’aigua: la presa de les Bulloses i l’estany de Lanós.


     El Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans va ser creat l’any 2004. Aquest parc engloba part de les comarques de la Cerdanya, el Capcir i l'Alt Conflent, totes elles dins el departament dels Pirineus Orientals. Alberga 64 municipis, uns 21.000 habitants, i set reserves naturals. Travessat pel tren groc, el parc també compta amb nou estacions d'esquí i tres banys d’aigües termals. La seva gran riquesa rau en el fet que comprèn un territori situat entre els 300 m i els gairebé 3.000 m d’altitud, en una zona de confluència entre el clima mediterrani i muntanyenc que ha permès una gran diversitat de flora i fauna, on les espècies mediterrànies aconsegueixen rècords d’altituds.


Principals punts forts de la ruta:


 • Assolir el cim del Carlit, un 100 cims.

 • Gaudir d’impressionants vistes de l’Arieja, el Capcir i l’Alta Cerdanya.

 • Descobrir la multitud d’estanys d’origen glacial que envolten el massís del Carlit.


Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 15 km

Desnivell: + /- 950m

Altitud màxima: 2.921 m

Altitud mínima: 2.000 m

Temps efectiu caminant: 6 h

Durada de l’activitat: 9 h

Exigència física: molt exigent, ruta adequada per persones acostumades a fer excursions de dia sencer amb desnivell.

Dificultat tècnica: itinerari d’alta muntanya amb pendents pronunciats,  terreny complicat, amb un tram de grimpada fàcil i un curt tram aeri i exposat.

Hora i punt de trobada: 07:00 h al pàrquing de la presa de les Bulloses, al costat de l’oficina d’informació.

Hora i lloc de finalització: 16:00h al punt d’inici

Època recomanable: estiu i tardor.

Requisits:


 • És requisit indispensable haver realitzat altres ascensions per terreny d'alta muntanya del PROJECTE PICA D'ESTATS (si tens cap dubte, posa't en contacte abans de realitzar la inscripció).

 • S'han de dur botes de trekking de mitja canya (que protegeixin el turmell) i amb bona adherència.

 • S'ha de dur jaqueta impermeable (per la pluja i/o el vent) o capelina, roba d´abric, camiseta transpirable, pantalons llargs o desmuntables, mitjons de trekking, guants, gorro i/o barret i buff, crema de protecció solar i labial, i ulleres de sol.

 • Per més informació sobre la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • S’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aproximada de 15-20 litres. 

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular. Si vols compartir cotxe, comenta-ho quan facis la inscripció.

Número de participants: mínim 4- màxim 8

Preu:


40 €/persona


El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email. Allotjaments a prop:Potser també et pot interessar:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page