Ascensió a la Calma des de Sadernes

Espai Natural de l'Alta Garrotxa

ENTRENAMENTS DEL PROJECTE PICA D'ESTATS 2022

Ascensió al cim de La Calma, un mirador excepcional a l’Alta Garrotxa


     Ruta circular a l’Alta Garrotxa que ens portarà al cim de la Calma, situat a 1.053 metres d’altitud, un mirador excepcional de la Garrotxa. 


Començarem l’excursió a Sadernes, la porta d’entrada de l’Alta Garrotxa, i remuntarem espesses boscúries per camins de mala petja fins a atènyer l’ermita romànica de Sant Andreu de Gitarriu. Continuarem fent camí enmig de pinedes i alzinars, i després d’un pronunciat pendent, arribarem al cim de la Calma. Situat en un indret privilegiat sobre el complex relleu de l’Alta Garrotxa, des del cim s’albiren els Pirineus, les planes de conreu de la Garrotxa volcànica, el Collsacabra, el Montseny, les Salines i l’Albera, la Mare de Déu del Món, Rocacorba i més enllà.


Després d’un merescut descans per recuperar forces, emprendrem la rosta baixada cap a l’ermita de Sant Grau d’Entreperes passant per diversos masos rònecs engolits per les boscúries, testimoni d’un passat on el bosc era aprofitat per llenyataires, carboners, herbolaris i demés oficis ara ja perduts.


Tot i ser un itinerari de poca dificultat tècnica, cal tenir en compte el notable desnivell a superar en poca distància, fet que ens exigirà superar costers pronunciats i baixades llargues i pedregoses. Tot i això,  l’esforç es veu recompensat amb les espectaculars vistes, el paisatge i la solitud de l’indret.

     La Calma és un cim de 1.053 metres d’altitud situat entre les valls del Llierca i del Borró, dins el municipi de Sales de Llierca, a l’extrem oriental de la l’Alta Garrotxa, sobre les valls d’Olot i força a prop de Besalú. Dalt del cim hi ha un vèrtex geodèsic.


     L’Alta Garrotxa és un territori de muntanya que engloba el nord de la Garrotxa, part de la vall de Camprodon i de l’Alt Empordà. És un territori muntanyós format per multitud de valls estretes i encaixonades, clotades trencades per espectaculars cingleres i poblades per denses masses forestals. És un indret feréstec i despoblat en l’actualitat, però que amaga un passat ple de vides, històries i llegendes. Aquest territori forma part de l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa i constitueix la part més oriental del Prepirineu meridional.

Principal punts forts de la ruta:


  • Assolir el cim de la Calma

  • Gaudir de les vistes i la tranquil·litat durant tota l’excursió

  • Visitar les ermites romàniques de Sant Andreu de Gitarriu i Sant Grau d’Entreperes

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 16,3  km

Desnivell: +/- 1.100 m

Altitud màxima: 1.053 m

Altitud mínima: 255 m

Temps efectiu caminant: 5h30

Durada de l’activitat: 7h

Exigència física: molt exigent. Ruta per caminadors acostumats a fer recorreguts de dia sencer amb desnivells considerables.

Dificultat tècnica: itinerari per boscos i terreny de mitja muntanya amb pendents pronunciats i terreny complicat

Hora i punt de trobada: 08:00 h al Restaurant El Collet, a Montagut

Hora i lloc de finalització: 16:00h al punt d’inici

Època recomanable: hivern, primavera i tardor

Requisits:


  • Cal complir les mesures de prevenció COVID vigents en el moment. Més info.

  • Cal portar esmorzar i/o quelcom per picar, dinar i aigua suficient.

  • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya amb bona adherència.

  • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

  • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici:  amb cotxe particular

Número de participants: grups reduïts (mínim 4)

Preu: *Consultar

Inscripcions:


  •  AQUÍo per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

  • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis amb les mesures de prevenció COVID que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROBANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email i el contracte de serveis omplenat.

Allotjaments a prop:On menjar:


Perfil altitudinal de la ruta