top of page

Ascensió a la Pica del Canigó

Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans

Divendres 12 i dissabte 13 

juliol

2024

PROJECTE 100 CIMS i PROJECTE PICA D'ESTATS 2024

Ascensió a la Pica del Canigó en dos dies


     Ascensió al Canigó, de 2.784 metres d’altitud, per la mítica xemeneia Durier. Ruta circular que dividirem amb dues etapes fent nit al refugi de Cortalets, a 2,150 metres d’altitud.


El primer dia començarem a caminar de bon matí remuntant la vall del Cadí entre frondosos boscos. Passarem pel refugi de muntanya de Marialles i continuarem pujant per una ombrívola i exuberant avetosa. Més amunt, deixarem el bosc per baixar i travessar les fredes aigües del torrent de Cadí. A partir d’aquí, remuntarem entre balegars i per terreny obert la preciosa vall de Cadí passant pel refugi d’Aragó. Ja sota el circ glacial, iniciarem una forta remuntada per atènyer la portella de Valmanyà i posteriorment la bretxa Durier. Des d’aquí, ja a les envistes del cim, ens quedarà l’últim tram de 100 metres per la vertiginosa xemeneia amb una grimpada de IIº que ens conduirà directe al cim del Canigó. Després d’un merescut descans al cim per contemplar les espectaculars vistes, emprendrem la baixada fins al refugi de Cortalets, on passarem la nit.


El segon dia sortirem a primera hora del refugi després d’un bon esmorzar. Remuntarem cap a la font de la Perdiu i recorrerem l’empinada vessant nord del pic Jofre enmig d’espectaculars boscos de coníferes. Continuarem voltejant el massís pel bosc del Canigó, tombant cap al vessant de ponent i passant per les conques de Gazamir i el pic Gazamir fins a enllaçar amb el camí de l’anada a la Jaça de Cadí. A partir d’aquí, desfarem el camí fins a Marialles i retornarem al punt d’inici de la ruta passant pel bosc de Marialles.


Aquesta és una ruta d’alta muntanya molt exigent pels importants desnivells a superar i la distància, però principalment pel tram de grimpada abans d’atènyer la Pica del Canigó, d’una dificultat de IIº. Ruta no recomanable a persones amb por a les altures.


Per fer aquesta travessa es demana estar molt ben preparat físicament i ser capaç de caminar per terreny irregular d’alta muntanya amb una motxilla amb uns 6-8 kg de pes.


Descripció de les etapes:


 • 1a etapa: 17,8 km i +1.650 m /-675 m ascensió a la Pica del Canigó 8h de marxa

 • 2a etapa: 21,3 km i + 700 m /- 1.675 m del refugi dels Cortalets al punt final 8h de marxa

     El Canigó, la muntanya sagrada dels catalans, junt amb el Pedraforca i  la Pica d’Estats no pot faltar a la llista de qualsevol excursionista  pirinenc. La Pica del Canigó s’alça fins als 2.784 metres, a pocs  quilòmetres de distància de la mar Mediterrània, i és visible des del  Rosselló, els cims més alts del Pirineu oriental i les comarques  gironines. El Canigó és una muntanya llegendària, símbol dels catalans i  la llengua catalana, lloada en el famós poema de Mossèn Cinto Verdaguer Canigó. La primera ascensió documentada data del segle  XIII i fou Pere II d'Aragó, rei de la corona d'Aragó, qui acompanyat de 2  cavallers, ascendir aquesta majestuosa muntanya que durant anys fou  considerada la més alta dels Pirineus. El Canigó forma part dels cims  essencials del Repte 100 cims.

    El Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans està situat a la Catalunya Nord,  a França, i engloba un territori de muntanya que s’estén per la línia  de les serralades pirinenques orientals, a llevant d’Andorra i entre  Catalunya i França. Aquest territori conté una diversitat ecològica  única gràcies al seu alt gradient altitudinal que s’estén dels 300 m  fins prop als 3.000 metres dels cims més alts, i la seva proximitat amb  la mar Mediterrània. Format per imponents massissos i muntanyes com el  Puigmal, el Carlit i el Canigó, i condicionat per un clima de muntanya  mediterrània, conté una notable diversitat de flora i fauna i una gran  varietat de paisatges. El Parc engloba 7 reserves naturals, 5 espais  naturals classificats i 7 espais de la Xarxa Natura 2000, a més, inclou  66 municipis on viuen 23.000 persones. El parc es va crear l’any 2004 i  va esdevenir el primer parc natural regional de França situat a la  serralada pirinenca.

Principals punts forts de la ruta:


 • Pujar a la Pica del Canigó, un 100 cims essencial

 • Ascendir a la llegendària i emblemàtica xemeneia Durier

 • Gaudir de la solitud i la grandesa de l’alta muntanya mediterrània

 • Caminar pels espectaculars boscos de coníferes del Canigó

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 39 km

Desnivell: +/- 2.350 m

Altitud màxima: 2.784 m Pica del Canigó

Altitud mínima: 1.120 m

Temps efectiu caminant: 8 - 9 h cada dia

Durada de l’activitat: 2 dies i 1 nit

Exigència física: molt exigent, per les importants distàncies i desnivells a superar. Ruta adequada per a persones entrenades que estan acostumades a realitzar caminades de dia sencer amb desnivells importants. És requisit indispensable haver realitzat rutes d’alta muntanya prèviament.

Dificultat tècnica: l’itinerari transcorre per terreny irregular d’alta muntanya, amb pendents pronunciats, creuament de rius sense pont i terreny complicat, tram de grimpada i exposició al buit a l’ascens al cim per la xemeneia.

Hora i punt de trobada: 08:00 h al pàrquing del supermercat Intermarché a Vernet – les - Bains

Hora i lloc de finalització: 17:00 h al punt d’inici

Època recomanable:  estiu i tardor

Requisits:


Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça: màxim fins el 15 de juny.

Cal haver realitzat ascensions d’alta muntanya prèviament

Accés al punt d’Inici:  amb cotxes propis

Número de participants: mínim 4 i màxim 8

Preu: 


150 €/persona


El preu inclou:


 • Planificació i preparació de la travessa

 • Servei de guia de muntanya titulat

 • Assessorament personalitzat per la preparació de la travessa (recomanacions, llistat de material, etc).

 • 21% IVA

 • Assegurança d’accidents

 • Reportatge fotogràfic


No inclou:


 • L’allotjament al refugi

 • Els àpats , begudes i pícnics

 • El transport en cas d’abandonament o modificació de la ruta per qüestions de seguretat

 • El transport fins a l’inici o al final de la ruta

 • I qualsevol altre concepte no inclòs en l’apartat “inclou”.

Inscripcions:


 •  AQUÍo per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.

 • Data límit per inscriure's el 15 de JUNY(a partir d'aquesta data no es pot garantir la disponibilitat de plaça).


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email i el contracte de serveis omplenat.

Allotjaments a prop:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page