Ascensió a la Pica d’Estats i al pic Verdaguer

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Sol·licita la teva ruta!

     L'espectacular ascensió a la Pica d’Estats des de la Vall Ferrera, pel vessant sud, és una ruta clàssica del muntanyisme català d’una bellesa incomparable.

     Començarem l’ascensió a la Pica d’Estats al pont de la Molinassa, a la vall Ferrera, accessible des d’Àreu per una pista forestal. Sortirem encara de fosc per fer la primera part de camí a la llum dels frontals. Flanquejarem per les Pales d'Areste per atènyer el barranc de Sotllo. A partir d’aquí, pujarem pel fons de la vall, superant les diverses graonades formades per les glaceres que cobrien aquesta vall pirinenca, i arribarem als estanys de Sotllo i d’Estats. A partir d’aquí, ascendirem els prop de 400 metres de la tartera de Sotllo per arribar al port de Sotllo, fregant els 2.900 metres d’altitud. A continuació ens tocarà baixar uns centenars de metres pel vessant francès cap a la Cometa d’Estats per encarar la última pujada cap al coll de Riufred i el cim de la Pica d’Estats, de 3.143 metres d’altitud. Després de gaudir de les espectaculars vistes que ens ofereix el cim més alt de Catalunya, baixarem uns metres per ascendir el pic Verdaguer, de 3.131 metres. A partir d’aquí, iniciarem la llarga baixada cap al refugi i la vall Ferrera.

L’ascensió a la Pica d’Estats pel vessant sud no presenta dificultats tècniques excessives a l’època de l’any en que la farem, tret d’algun pas on caldrà ajudar-nos amb les mans,  però si que demana estar molt ben preparat físicament i acostumat a caminar per terreny irregular d’alta muntanya.

     La Pica d'Estats, amb els seus 3.143 m, és el cim més alt de Catalunya. Està situada a l'extrem nord de la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà, al límit fronterer amb la comarca de l’Arieja, a França, i molt a prop d’Andorra. La Pica d’Estats forma part del conjunt de 7 cims de més de 3.000 metres més orientals de la serralada pirinenca, entre ells el pic Verdaguer de 3.131 m, el Sotllo, l’Avant cim nord del Sotllo, el pic Rodó de Canalbona, el Montcalm, la punta Gabarró. La Pica d’Estats és un d’aquells cims que tot bon excursionista ha de pujar un cop a la vida!

     El massís de la Pica d’Estats està dins la zona protegida més extensa de Catalunya: el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquesta zona protegida engloba bona part del Pallars Sobirà i l’extrem nord de l’Alt Urgell, i comprèn les muntanyes més altes de Catalunya, a més de ser refugi d’espècies amenaçades de flora i de fauna i ser l’hàbitat d’espècies emblemàtiques, com l’ós bru o el gall fer.

Principal punts forts de la ruta a la Pica d’Estats:

 • Assolir el cim més alt de Catalunya

 • Ascendir a dos 3.000 dels Pirineus

 • Conèixer la vall Ferrera

 • Les magnífiques vistes dels Pirineus

Dades pràctiques

Distància: 20 km

Desnivell: +/ 1.825 m

Altitud màxima: 3.143 m

Altitud mínima: 1.790 m

Temps efectiu caminant: 08:30 h

Durada de l’activitat: 12:00 h

Exigència física: molt exigent

Dificultat tècnica: terreny d'alta muntanya amb pendents pronunciats, exposició al buit i algun pas on caldrà ajudar-nos amb les mans.

Hora i punt de trobada: *A CONCRETAR EN EL MOMENT DE FER LA INSCRIPCIÓ

Hora i lloc de finalització: 17:30h al pont de la Molinassa

Època recomanable: estiu

Requisits:

 • És requisit indispensable haver realitzat altres ascensions per terreny d'alta muntanya (si tens cap dubte, posa't en contacte abans de realitzar la inscripció).

 • Cal portar esmorzar, dinar, barretes i/o quelcom energètic per picar (xocolata, fruita deshidratada, etc), i aigua.

 • S'ha de dur frontal i piles de recanvi (sortirem de nit).

 • S'han de dur botes de trekking de mitja canya (que protegeixin el turmell) i amb bona adherència.

 • Es recomana dur bastons de trekking.

 • S'ha de dur jaqueta impermeable (per la pluja i/o el vent), roba d´abric, camiseta transpirable, pantalons llargs o desmuntables, mitjons de trekking, guants, gorro i/o barret i buff, crema de protecció solar i labial, i ulleres de sol.

 • Per més informació sobre la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • S’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 20 - 25 litres. 

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular, recomanable 4x4 o taxi. Consultar!

Número de participants: grups reduïts (4 - 8 participants)

Inscripcions:

 • màxim 3 dies abans aquí,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal inscriure's i signar el document de mesures de prevenció COVID  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  

*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROBANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email i el document de mesures de prevenció COVID signat.

Més informació:

Sol·licita més informació sobre la ruta i les dates disponibles!

Allotjaments a prop

Potser també et pot interessar:

Perfil altitudinal de la ruta

Alba Rovira

Tècnic Esportiu de Muntanya

Guia de muntanya

AEGM i UIMLA

Logo Muntanya i Natura senzill

© 2019 Muntanya i Natura

 • Facebook
 • Instagram
naturefirst_logo_01.png
Punt d'Informació Turística d'Osona