Ascensió als pics del Freser, Infern i Gorgs

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Dissabte,

3 d'octubre de

2020

     L'ascensió als cims més escarpats i aeris de la capçalera del Freser


     Situats a la capçalera del Freser, just a la frontera amb la Catalunya del Nord, trobem els cims més escarpats i aeris del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser: els pics de l’Infern, del Freser, dels Gorgs i de la Vaca.


     Aquest ruta ens permetrà pujar al tercer cim més alt del Ripollès, inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC: el pic de l’Infern, de 2.869 metres d’altitud. A més, també assolirem tres cims més que superen els 2.800 metres d’altitud: el desconegut i abismal pic dels Gorgs, de 2.848 metres, el pic del Freser, de 2.835 metres, i el pic Inferior de la Vaca, de 2.820 metres d'altitud. L’inici de la ruta és al circ d’Ulldeter, i seguint un tram del sender transpirinenc GR 11, enmig de les amples pastures de la Coma del Freser, emprendrem l’ascensió directe a la carena fronterera per assolir els quatre cims de la accidentada serra tot vorejant el feréstec estimball.


Interessant i espectacular ruta que segueix la retallada carena fronterera sobre la imponent cara nord de l’Infern, el Freser i els pics de la Vaca. L’itinerari, tot i que no presenta grans dificultats tècniques, té algun pas exposat i alguna petita grimpada, a més, presenta un pas rocallós i aeri sobre unes llastres inclinades, no apta per gent amb aprensió a les altures.

     El pic de l'Infern és una muntanya de 2.869 metres situada just a la frontera amb la Catalunya Nord, dins del municipi de Queralbs, al Ripollès, al límit fronterer amb Fontpedrosa, a la comarca del Conflent, tot i que alguns mapes el situen en territori francès. Junt amb el pic del Freser, el de la Vaca i el dels Gorgs, formen un conjunt de cims molt estètic, de tons ocres, blancs i vermellosos, format per marbres blancs, esquistos i gneis, amb una característica silueta retallada que destaca sobre la vall del Freser. A l’altra banda de la carena, al vessant francès, s’estenen les boniques valls de Carançà i Comamitjana, un paisatge modelat pel glaç amb multitud d’estanys i morrenes rocalloses. 


El pic de l'Infern, junt amb els dels Gorgs, el Freser i la Vaca, es troben dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Principal punts forts de la ruta:


 • Coronar quatre cims de més de 2.800 metres

 • Gaudir d’impressionants vistes a la vertical cara nord de l’infern

 • Ascendir a uns dels 100 cims de la FEEC

Dades pràctiques

Distància: 14 km

Desnivell: +/ 1.135 m

Altitud màxima: 2.869 m

Altitud mínima: 2.094 m

Temps efectiu caminant: 5 h

Durada de l’activitat: 6h 30

Exigència física: molt exigent

Dificultat tècnica: itinerari per terreny d’alta muntanya, amb pendents pronunciats, terreny complicat, exposició al buit i algun pas on caldrà agafar-nos amb les mans per progressar. No apta per gent amb por a les altures.

Hora i punt de trobada: 08:30 h a Vallter, al pàrquing del refugi d’Ulldeter.

Hora i lloc de finalització: 15:30h 

Època recomanable: estiu i tardor

Requisits:


 • És requisit indispensable haver realitzat altres ascensions per terreny d'alta muntanya (si tens cap dubte, posa't en contacte abans de realitzar la inscripció).

 • Cal portar esmorzar, dinar, barretes i/o quelcom energètic per picar (xocolata, fruita deshidratada, etc), i aigua.

 • S'han de dur botes de trekking de mitja canya (que protegeixin el turmell) i amb bona adherència.

 • Es recomana dur bastons de trekking.

 • S'ha de dur jaqueta impermeable (per la pluja i/o el vent), roba d´abric, camiseta transpirable, pantalons llargs o desmuntables, mitjons de trekking, guants, gorro i/o barret i buff, crema de protecció solar i labial, i ulleres de sol.

 • Per més informació sobre la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • S’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 20 - 25 litres. 

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular.

Número de participants: grups reduïts (4 - 6 participants)

Preu: 39€/persona (inclou IVA i assegurança d’accidents)


10% de descompte subscriptors

Inscripcions:

 • màxim 3 dies abans aquí,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal inscriure's i signar el document de mesures de prevenció COVID  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  

*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROBANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email i el document de mesures de prevenció COVID signat.

Més informació:

Sol·licita més informació sobre la ruta i les dates disponibles!

Perfil altitudinal de la ruta

Alba Rovira

Tècnic Esportiu de Muntanya

Guia de muntanya

AEGM i UIMLA

Logo Muntanya i Natura senzill

© 2019 Muntanya i Natura

 • Facebook
 • Instagram
naturefirst_logo_01.png
Punt d'Informació Turística d'Osona