top of page

Ascensió al Puigsallança des de Santa Pau

+ INFO

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

PROJECTE 100 CIMS

Ascensió al Puigsallança pel castell i el santuari de Finestres


     Ruta circular que des del bonic poble medieval de Santa Pau, al bell mig de la zona volcànica de la Garrotxa, ens portarà al cim del Puigsallança, de 1.027 metres d’altitud, un 100 cims de la Garrotxa.


Començarem la ruta a la vila medieval de Santa Pau, un dels pobles medievals amb més encant de Catalunya, situat al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a prop d’Olot. Deixarem enrere la vila vella i ens encaminarem cap a la capçalera del riu Ser, que neix a les faldes de la serra de Finestres. Caminarem entre camps de conreu i masies, algunes ja en ruïnes, i enfilarem els contraforts septentrionals de la serra de Finestres primer creuant l’alzinar, dens i impenetrable, amb un sotabosc atapeït d’arbusts i lianes de fulla perenne i endurida. Més amunt, entrarem al domini de la fageda amb boix que pobla els vessants obacs de la serra de Finestres. Després de superar una forta pujada arribarem a la carena i, tot seguit, davallarem cap a migjorn fins a arribar al santuari de Finestres. Des del santuari de Santa Maria de Finestres, encimbellat al vessant meridional de la serra i envoltat de densos alzinars, gaudirem d’àmplies vistes de la vall de Llémena i d’Hostoles. Després d’enfilar-nos al castell de Finestres, emprendrem l’ascens final al Puigsallança, un mirador de primer ordre de la Garrotxa, on en dies clars es pot veure tota la plana empordanesa i el mar Mediterrani.

A partir d’aquí començarem la baixada passant pel Faig Rodó i la serra de Sant Jordi, superant un fort desnivell de baixada, entre fagedes, castanyers i alzinars, arribarem al volcà de Simon i la vila closa de Santa Pau.


Ruta molt variada pels diferents paisatges i formacions vegetals, amb vistes impressionats de la Garrotxa, el Pirineu i la serralada transversal, i passant per indrets de notable interès com el santuari i el castell de Finestres, el faig Rodó o la mateixa vila de Santa Pau.


El recorregut és per camins i corriols enmig de boscos, per terreny de mitja muntanya, amb pendents forts tant de pujada com de baixada, i amb algun pas aeri que es pot evitar.

     El Puigsallança s’alça 1.027 metres d’altitud sobre el nivell del mar i està situat al cim de la serra de Finestres, que parteix la vall de Llémena, al Gironès, amb la de Santa Pau, a la Garrotxa. A prop hi trobem el santuari marià de Finestres i l’antic castell de Finestres.


     El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa engloba 11 municipis de la Garrotxa i és el millor representant de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Dins del parc hi podem trobar més de 40 cons volcànics, nombrosos cràters i colades de lava. En destaquen el volcà del Croscat, el de Santa Margarida i la colada de lava de Castellfollit de la Roca, la de Sant Joan les Fonts o la de la fageda d’en Jordà. Dins del parc també podem trobar un valuós patrimoni històric com la vila medieval de Santa Pau i un ric patrimoni natural i paisatgístic.

Punts forts de la ruta:


 • Pujar al cim del Puigsallança, un 100 cims de la Garrotxa

 • El santuari de Santa Maria de Finestres i el castell de Finestres

 • La vila medieval de Santa Pau

 • El Faig Rodó i les fagedes de Finestres

 • Gaudir d’impressionants vistes de la Garrotxa, la vall de Llémena i la plana empordanesa.

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 15 km

Desnivell: +/ - 850 m

Altitud màxima: 1.027 m

Altitud mínima: 450m

Temps efectiu caminant: 5h

Durada de l’activitat: 7h

Exigència física: exigent, principalment pel desnivell a superar.

Dificultat tècnica: itinerari per camins i corriols enmig de bosc, amb pendents pronunciats que poden estar enfangats i un curt tram aeri i exposat que es pot evitar.

Hora i punt de trobada: 09:00 h a Santa Pau, al pàrquing de l’entrada (oficina de turisme).

Hora i punt de finalització: 16:00h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, tardor i hivern

Requisits:


 • Cal portar esmorzar i/o quelcom per picar, dinar i aigua suficient.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya o vambes amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’inici: amb cotxe particular

Número de participants: mínim 4- màxim 8

Preu:
El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

Potser també et pot interessar:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page