top of page

Ruta als estanys i el circ d’Engorgs

+ INFO

Espai d’Interès Natural Tossa Plana de Lles-Puigpedrós 

Entrenaments del projecte PICA D'ESTATS 2023


     Excursió al estanys i al circ d’Engorgs per admirar un dels millors exemples de modelat glacial que tenim a la Cerdanya.


     L’excursió als estanys i al circ d’Engorgs comença a la carretera de Meranges al refugi de Malniu, al pla de Campllong, a 1.725 metres d’altitud. Des d’allà, començarem la ruta als estanys i al circ d’Engorgs remuntant per la vall del Duran, entre prats de dall i murs de pedra seca, enmig d’exuberants formacions de megafòrbies fins a endinsar-nos al bosc subalpí. Més amunt, creuarem el riu Duran i continuarem pujant pels bonics boscos de pi negre amb neret. Anirem ascendint poc a poc, per l’agradable camí que es va endinsant cap a aquest circ glacial que forma el conjunt lacustre d’Engorgs. Superarem una última graonada flanquejant per un vessant de pedrusques força dret i arribarem al refugi d’Engorgs. Tot seguit, ascendirem per prats alpins recoberts d’autèntiques catifes florals amb multitud de flors de colors: gencianes, astràgals, silenes, miosotis, prímules, etc. I finalment, arribarem als estanys Aparellats i als estanys dels Minyons, sota la portella d’Engorgs. A continuació visitarem l’estany del Bull, el més elevat, situat a 2.660 metres d’altitud, i tot seguit davallarem cap a l’estany Llarg. Continuarem el descens cap al refugi lliure i retornarem tot resseguint el riu Duran cap al pla de Campllong.


Aquest és un itinerari exigent físicament, però sense dificultat tècnica. El recorregut és per camins i prats de muntanya, amb algun pendent pronunciat i terreny irregular. És una ruta per persones acostumades a caminar per muntanya i fer rutes amb desnivell.     El circ d’Engorgs és un circ d’origen glacial situat prop dels 2.530 metres d’altitud, al Pirineu axial i al nord de la Cerdanya. El circ està envoltat de muntanyes que s’enfilen fins quasi els 3.000 metres d’altitud entre elles el Puigpedrós, el Pic de Calm Colomer, els pics d’Engorgs i la Tosseta de l’Esquella. La zona lacustre està  formada per més de 10 estanys d’aigües transparents d’un elevat valor ecològic, ja que són els únics estanys sense peixos dels Pirineus Orientals.


     L’espai natural Tossa Plana de Lles - Puigpedrós és un conjunt muntanyós situat al nord-oest de la Cerdanya, a la subcomarca del Baridà, al límit amb les fronteres andorrana i francesa, a l’extrem oriental del Pirineu central. Aquesta zona destaca per tenir una gran riquesa natural i un elevat valor paisatgístic, amb estanys d’origen glacial i una fauna i flora típica de l’alta muntanya pirinenca. Comprèn els dos cims més elevats de la Cerdanya: el Puigpedrós i la Tossa Plana de Lles, ambdós fregant els 3.000 metres d’altitud.

Principal punts forts de la ruta:

 • Conèixer la formació dels estanys d’origen glacial

 • Respirar l’ambient d’alta muntanya pirinenca

 • Conèixer l’excepcionalitat dels estanys d’Engorgs

 • Gaudir d'un racó privilegiat

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 14,2 km

Desnivell: +/ - 960 m

Altitud màxima: 2.665m

Altitud mínima: 1.725m

Temps efectiu caminant: 5:30 h

Durada de l’activitat: 8:00 h

Exigència física: exigent. Itinerari adequat per persones acostumades a caminar per muntanya amb forts desnivell.

Dificultat tècnica: recorregut per camins de muntanya i prats alpins, amb pendents pronunciats i un notable desnivell. Adequada per persones acostumades a caminar per muntanya.

Hora i punt de trobada: 08:00 h al pàrquing del Pla de CampLlong (carretera de Meranges al refugi de Malniu)

Hora i lloc de finalització: 16:00h al pàrquing del Pla de CampLlong

Època recomanable: estiu i tardor

Requisits:


 • Cal portar esmorzar, dinar i aigua.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular.

Número de participants: grups reduïts (4-10 participants)

Preu:El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic


Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

Potser també t'interessa:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page