Excursió guiada al poble abandonat de Peguera

Espai Natural Serra d'Ensija i Rasos de Peguera

Sol·licita la teva ruta!

Ruta guiada a l’antic poble miner de Peguera 


     Excursió que ens permetrà endinsar-nos en el passat miner del Berguedà. Començarem l’excursió al poble de Sant Jordi de Cercs, a la vall del Llobregat. Pujarem per la vall de Peguera seguint l’antic camí dels Planos que servia per baixar el carbó des de les mines de Peguera fins a la vall del Llobregat. Caminarem entre boscos caducifolis i pinedes de pi roig gaudint de magnífiques vistes a la serra del Catllaràs, a la vall del Llobregat i als cingles de Sobrepuny. Caminar pel traçat de l’antic ferrocarril miner ens permetrà observar restes de construccions i edificacions  lligades a l’explotació del carbó. Després d’una llarga ascensió, arribarem al poble abandonat de Peguera. Passejarem entre les restes del poble i gaudirem d’aquest indret privilegiat situat als peus de la serra d’Ensija. Finalment, emprendrem la llarga baixada per la vall de Peguera fins a Sant Jordi de Cercs.

          L’Alt Berguedà és la part més septentrional i muntanyosa del Berguedà, formada per una orografia complicada amb multitud de valls, cingles i massissos i vertebrada pel riu Llobregat. Peguera és un antic poble miner ara abandonat situat a 1.635 m sota el Roc de Peguera. El poble pertany al municipi de Fígols i es troba a cavall entre la serra d'Ensija i els rasos de Peguera. Sant Jordi de Cercs, el punt de partida d’aquesta ruta de senderisme, està situat al fons de la vall del Llobregat i a tocar de les blaves aigües del pantà de la Baells. El paisatge de la zona és bàsicament forestal, amb els nuclis habitats situats al fons de la vall, a banda i banda del riu Llobregat, i extensos boscos caducifolis i pinedes  que  cobreixen els faldars de les muntanyes. Als cims més elevats  de la serra d’Ensija hi trobem ja el bosc subalpí i els prats alpins.

Punts d’interès de la ruta:

  • El poble abandonat de Peguera

  • La indústria minera al Berguedà

  • La fageda de la baga de Noucomes

  • Els paisatges del Berguedà

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats

Distància: 19,46 km

Desnivell: +/- 938 m

Temps efectiu caminant: 5:45 h

Durada de l'activitat: 8:00 h

Exigència física: Molt exigent.  Ruta apta per a persones que caminen per la muntanya amb una certa regularitat, amb una bona condició física i acostumades a fer desnivells importants.

Dificultat tècnica: pendents pronunciats

Hora i punt de trobada: *A CONCRETAR EN EL MOMENT DE FER LA INSCRIPCIÓ

Hora i lloc de finalització: 17:00 h a Sant Jordi de Cercs

Època recomanable:  tot l'any

Requisits:

  • Cal portar esmorzar, dinar i aigua.

  • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya o vambes amb bona adherència.

  • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

  • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Núm. de participants: grups reduïts (4-8 participants)

Preu: (inclou IVA i assegurança d’accidents)

*Consultar!

Més informació:

Perfil altitudinal de la ruta