top of page

La vall dels Voltors

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Divendres

9 d'agost

2024

Sortida de descoberta dels voltors i interpretació del paisatge glacial al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al Ripollès


     Excursió de descoberta dels ocells necròfags al parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Entre la gran diversitat de fauna que acullen les parts més altes de les muntanyes del parc, podem destacar els isards, les marmotes o els muflons, però en aquesta sortida ens centrarem a conèixer els ocells necròfags, especialment el voltor comú i l’espectacular trencalòs. Durant el recorregut coneixerem les seves principals característiques, aprendrem a identificar-los en vol, sabrem què mengen, com es reprodueixen, com es comporten i si estem de sort, els veurem volar sobre els nostres caps.


Al llarg de l’excursió també podrem observar les diverses mostres del modelat glacial de la vall, com les morrenes, els tills i tot un seguit d’arcs morrènics. Descobrirem el perquè el paisatge actual és tal com el veiem ara i quins són els principals canvis que l’han afectat durant els darrers mil·lennis.


Itinerari circular per camins i corriols, amb algun tram fora de sender, per boscos subalpins i prats d’alta muntanya, amb molt bones vistes de la vall i les muntanyes que l’envolten.


Itinerari recomanat a excursionistes, naturalistes i qualsevol que vulgui conèixer el territori, els voltors i descobrir l’empremta de les últimes glaceres a les nostres muntanyes.

     La vall dels Voltors està situada en la vessant meridional del Pirineu oriental, dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, al municipi de Planoles, al Ripollès. El relleu actual de la vall és el resultat de l’erosió produïda principalment per la darrera glaciació, que va arribar al punt culminant fa uns 20.000 anys, deixant nombroses empremtes en el paisatge actual, com dipòsits morrènics i valls en forma d’U. Les parts més altes d’aquestes muntanyes estan formades per esquistos que formen un relleu suau cobert de prats pedregosos, tarteres i pastures.


     El  Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser fou declarat l’any 2015 per tal de protegir els valors geològics, biològics, ecològics, paisatgístics i culturals, incloent-hi el patrimoni immaterial i espiritual. El parc comprèn les mostres més orientals d’alta muntanya del Pirineu axial català, que corresponen a les capçaleres dels rius Ter i Freser. Es tracta d’un territori de notable complexitat orogràfica i de gran diversitat paisatgística, amb un notable gradient d’altitud que, juntament amb la seva proximitat al mar Mediterrani, fa que contingui una gran riquesa de flora i fauna.

Principals punts d'interès de la ruta:


 • Conèixer el trencalòs i el voltor comú

 • Descobrir el modelat glacial de la vall

 • Gaudir del paisatge de l’alta muntanya

 • Conèixer la flora d'alta muntanya

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 8 km

Desnivell: +/-  300 m

Altitud màxima: 2.130 m

Altitud mínima: 1.860 m

Temps efectiu caminant: 3 h

Durada de l’activitat: 4 h

Exigència física: moderada, itinerari de mig dia.

Dificultat tècnica: ruta d'alta muntanya amb algun pendent pronunciat, per camins i corriols, amb un tram fora de camí.

Hora i punt de trobada: 08:30 h a Ribes de Freser, al pàrquing de l’Oficina de Turisme

Hora i lloc de finalització: 13:00h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, estiu i tardor

Requisits:


 • Cal portar esmorzar i aigua.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

 • A les sortides naturalistes, si en teniu, podeu portar lupa, prismàtics i guia de camp, així com càmara de fotos o mòbil.

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular


Número de participants: mínim 5- màxim 12

Preu:


28 €/persona i 15€ (menors 12 anys)


El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email.  

Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page