top of page

Ruta de les 6 ermites a Montserrat

+ INFO

Parc Natural de Montserrat

Accessible amb transport públic

Ruta de les 6 ermites des del monestir de Montserrat


     Ruta circular que ens permetrà conèixer les ermites de la regió de Tebes, l’ermita de Santa Anna i la de Sant Benet i la història de les ermites i els ermitans.


Començarem la ruta al monestir de Montserrat. Ens enfilarem per les escales dels Pobres i l’estret pas dels Francesos cap a la plaça de Santa Anna. Des d’aquesta important cruïlla de camins, ja  tenim una bonica vista de les agulles de Gorros. Continuarem pujant cap al Mirador dels Ermitans, des d’on podrem contemplar l’espectacular enclavament de l’ermita de Sant Dimes, suspesa entre dues agulles sobre el monestir. Després d’una curta, però forta pujada, arribarem a l’ermita de Sant Benet, ara reconvertida en refugi. Tot seguit, baixarem per anar a visitar l’ermita de Santa Anna, on actualment s’estan fent obres de consolidació i on és ben visible encara, la cisterna i el sistema de canals per recollir l’aigua de la pluja. Aquesta ermita, considerada la parròquia, era la que estava més a prop del monestir i també la més gran de totes. Tot seguit, travessarem el torrent de Santa Maria o Vall Mala, i enfilarem un camí que amb curtes ziga-zagues ens conduirà al camí nou de Sant Jeroni. Després d’un curt tram planer que voreja els peus de la Gorra Marinera, pujarem les dretes escales de Jacob, que travessen entre les parets de la Gorra Marinera i l’agulla de la Magdalena Inferior, i arribarem a l’enclavament de l’ermita de Santa Magdalena. Des d’aquest indret privilegiat es gaudeix d’una vista immillorable de la zona de Tebaida, amb l’Elefant, la Mòmia i la Prenyada just al davant.


A partir d’aquí, començarem a baixar per un camí empinat i, tot seguit, continuarem per un estret passadís excavat a la roca que ressegueix a mitja alçada la paret de la Miranda de Santa Magdalena. Passarem per les restes de l’antiga ermita de Sant Onofre i, a continuació, davallarem cap a l’ermita de Sant Joan. A partir d’aquí,  i ja per camí fàcil i ample, arribarem al pla de les Taràntules. Finalment, només ens quedaran els últims quilòmetres de baixada passant per l’ermita de Sant Miquel abans d’arribar al punt d’inici i final, el monestir de Montserrat.


Ruta per camins i corriols pedregosos, amb paisatges espectaculars, algun tram aeri i vistes impressionats de la muntanya de Montserrat. Excursió adequada per caminadors acostumats a fer rutes de mig dia amb desnivell.

     Les ermites de Montserrat: la vida eremítica de la muntanya ha format part, des de l’edat mitjana i fins a la seva destrucció durant la Guerra del Francès, de la pròpia identitat de Montserrat. De fet, quan es fundà el monestir benedictí, ja hi havia ermitans a la muntanya. Fou l’ermità de Sant Dimes qui va salvar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat de les tropes franceses. Les ermites, situades en llocs privilegiats, s’agruparen per regions seguint la tradició dels eremites del desert egipci. El torrent de Santa Maria defineix dues regions naturals a la muntanya: Tebaida i Tebes. La regió de Tabor  és la més allunyada, i només hi ha una única ermita: Sant Jeroni.


     Santa Maria de Montserrat és un monestir benedictí situat a la muntanya de Montserrat, a una altitud de 720 m sobre el nivell del mar. La Muntanya de Montserrat i el monestir de la Mare de Déu de Montserrat són tot un símbol espiritual i de la identitat del territori i Catalunya i un punt de pelegrinatge per a creients i de visita obligada per als turistes.

Punts forts de la ruta:


 • Conèixer les ermites de Tebes, Santa Anna i Sant Benet

 • El monestir de Montserrat

 • Gaudir del paisatge de la muntanya de Montserrat

 • Conèixer una petita part de la història de Montserrat.

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 8,2 km

Desnivell: +/ - 560 m

Altitud màxima: 1.092 m

Altitud mínima: 702 m

Temps efectiu caminant: 3h 30

Durada de l’activitat: 5 h

Exigència física: moderada, pel desnivell a superar.

Dificultat tècnica: itinerari per camins i corriols pedregosos, amb algunt pendent molt pronunciat i  algun tram aeri.

Hora i punt de trobada:  10:00 h al Monestir de Montserrat

Hora i punt de finalització: 15:00h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, tardor i hivern

Requisits:


 • Cal portar esmorzar i/o quelcom per picar, dinar i aigua suficient.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’inici: amb cotxe particular o transport públic. Consulta horaris tren+cremallera o tren des de Barcelona 

Número de participants: mínim 4- màxim 10

Preu:El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

Potser també t’interessa:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page