top of page

Travessa La Petjada del Llop

+ INFO

Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser

Ruta accessible amb transport públic

Travessa La Petjada del Llop, a les valls de Coma de Vaca i Núria


   Travessa circular entre refugis que, durant tres dies i dues nits, ens portarà a descobrir el territori del llop per les valls de Coma de Vaca i Núria. Ruta d’iniciació a les travesses d’alta muntanya.


La travessa consta de 3 etapes: dues nits i tres dies, amb un total de 33 km i 2.000 metres de desnivell, fent nit al refugi d’alta muntanya de Coma de Vaca i l’alberg de Núria.


Durant la ruta coneixerem les valls de Coma de Vaca i Núria, per on s’ha vist el llop rondar aquests últims anys. Coneixerem el seu hàbitat i costums, aprendrem del seu comportament i observarem les seves possibles preses  en estat salvatge. Coneixerem el seu passat i el seu present a Catalunya, i el futur que l’espera.


Al llarg dels tres dies de travessa gaudirem d’un paisatge d’alta muntanya espectacular, amb nombrosos ramats d’isards, marmotes, el trencalòs i, fins i tot, muflons. Descobrirem l’origen glacial d’aquestes valls, el passat i present dels ramats transhumants i l’origen del santuari de Núria.


El primer dia ascendirem per la vall de Coma de Vaca,  d’origen glacial, seguint el curs del riu Freser, que  es despenja encaixonat sota les espectaculars Roques de Totlomón i la imponent cara nord del Balandrau. Aquesta jornada superarem un desnivell positiu de gairebé 1.000 metres per arribar al refugi de Coma de Vaca, situat a 2.000 metres d’altitud al pla de les Eugues, on passarem la nit.


El segon dia, pujarem per la vall de Coma de Vaca, sota la silueta del Torreneules, i després d’atènyer el coll de Torreneules, davallarem per prats i pastures alpines cap al santuari de Núria i l’alberg del pic de l’Àliga, situat en un turó a 2,120 metres d’altitud. Durant la jornada hi ha la possibilitat d’ascendir al Torreneules, de 2.711 metres d’altitud.


El tercer i últim dia, emprendrem la baixada cap a Queralbs resseguint l’espectacular engorjat de Núria enmig de bonics boscos de pi negre, cap a la surgència de Fontalba i l’estret del Forn, per retornar al poble de Queralbs, punt final de la travessa La Petjada del Llop.


Per fer aquesta travessa es demana estar preparat físicament i ser capaç de caminar amb una motxilla amb 6-7 kg de pes durant jornades de 6 – 7 hores aproximadament, a pas tranquil. És una travessa d’alta muntanya exigent pel desnivell a superar, amb pendents pronunciats i sovint per terreny irregular i pedregós, amb algun pas aeri.


Descripció de les etapes:

 • 1a etapa: 8,5 km i +950 m/-135 m Queralbs – Refugi Coma de Vaca 6 h.

 • 2a etapa: 10,3 km i +700 m/-750 m Refugi Coma de Vaca – Santuari de Núria 5-6 h.

 • 3a etapa: 14,7 km i +350 m/-1000 m Refugi Santuari de Núria - Queralbs 6 h.

     La presència de llops a Catalunya es va detectar a finals dels anys 90, si bé no es va donar com oficial fins a l’any 2004.

Els últims anys el llop s’ha deixat veure per Coma de Vaca i la vall de Núria. Aquest gran depredador, extingit del Pirineu a causa de la cacera indiscriminada i l’enverinament, sembla que vol tornar a casa nostra. Any rere any hi ha notícia de la seva visita a terres ripolleses, i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser sembla que li agrada.


Durant aquesta travessa visitarem els indrets on se l’ha vist, coneixerem els seus costums, buscarem rastres de la seva presència i aprendrem més sobre aquest animal tan emblemàtic, del passat, el present i el futur d’aquest gran depredador a Catalunya.


     La vall de Coma de Vaca, situada a llevant del municipi de Queralbs i dins del Parc de les Capçaleres del Ter i del Freser, és una vall d’origen glacial que s’aixeca per sobre les espectaculars gorges del Freser, a més de 2.000 metres d’altitud. Coma de Vaca, a més d’estar en un indret privilegiat, destaca per  l’elevat interès natural del seu paisatge i la importància de la vall com a ruta transhumant des del neolític.


     La vall de Núria, situada també al municipi de Queralbs i dins del parc natural, és una vall  d’origen glacial envoltada de cims de gairebé tres mil metres, entre ells el Puigmal, de 2.910 metres.  Al bell mig de la vall hi ha el santuari de Núria, lloc de devoció i de visita obligada de totes les Núries, que té el seu origen en una Mare de Déu trobada. Vall de Núria té la peculiaritat que només s’hi arriba a peu o amb el tren cremallera.


      El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està situat al Pirineu oriental i fou declarat parc natural per la Generalitat de Catalunya el 2015. Ocupa una superfície de quasi 15.000 ha, repartides entre els municipis de Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Planoles, Setcases i Molló, tots a la comarca del Ripollès.El parc és un espai natural singular, un exemple típic de l’alta muntanya pirinenca que davalla vers el Mediterrani amb cims que assoleixen pràcticament els 3.000 m. Té una especial importància pel seu patrimoni natural i immaterial.

Principal punts forts de la ruta:


 • Conèixer el llop i el seu territori

 • Gaudir del paisatge de Coma de Vaca i la vall de Núria

 • Possibilitat d’ascendir a un cim de més de 2700 metres

 • Descobrir el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

 • Observar les formes de relleu glacial de Núria i Coma de Vaca

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 33 km

Desnivell: +/- 2.050 m

Altitud màxima: 2.711 m pic de Torreneules

Altitud mínima: 1.125 m

Temps efectiu caminant: 6 – 7 h cada dia

Durada de l’activitat: 3 dies i 2 nits

Exigència física: exigent, principalment pel desnivell a superar. Ruta adequada per a persones en bona forma física que estan acostumades a realitzar caminades de dia sencer amb desnivells importants.

Dificultat tècnica: pendents pronunciats. L’itinerari transcorre per camins d’alta muntanya amb pendents pronunciats i terreny pedregós i irregular, amb algun pas aeri però sense dificultat.

Hora i punt de trobada: 8:30 h a Queralbs, al pàrquing de l’Estació del Cremallera. Si veniu en tren , podeu consultar els horaris RENFE R3 i cremallera fins a Queralbs aquí.

*també hi ha la possibilitat de quedar a Ribes de Freser, podeu demanar-ho en el moment de fer la inscripció.

Hora i lloc de finalització: 16:00 h a Queralbs

Època recomanable:  estiu i tardor

Requisits:


 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça. Preferentment, abans del 31 de maig.


Cal portar:


 • Mascara i gel hidroalcohòlic

 • menjar pel primer dia i quelcom per picar entre àpats durant la travessa

 • Roba adequada per l’època i l’activitat a realitzar : jaqueta impermeable i/o capelina, roba d’abric, pantalons llargs o desmuntables, gorro, gorra o barret, guants, ulleres de sol, crema solar, crema de protecció pels llavis, etc)

 • Motxilla amb capacitat suficient

 • Llanterna frontal

 • Farmaciola individual

 • Bota de mitja canya que protegeixi el turmell, amb sola antilliscant i mitjons de trekking

 •  “Crocs” o sabatilles de descans per quan arribem a l’allotjament

 • Sac de dormir

 • Roba de recanvi pel refugi/allotjament

 • Cantimplora amb capacitat mínima d’1,5 litres

Número de participants: mínim 4 i màxim 8

Preu: *Consultar


El preu inclou:


 • Planificació i preparació de la travessa

 • Servei de guia de muntanya titulat

 • Assessorament personalitzat per la preparació de la travessa (recomanacions, llistat de material, etc).

 • 21% IVA

 • Assegurança d’accidents

 • Reportatge fotogràfic


No inclou:


 • L’allotjament

 • Els àpats , begudes i pícnics

 • El transport en cas d’abandonament o modificació de la ruta per qüestions de seguretat

 • El transport fins a l’inici o al final de la ruta

 • I qualsevol altre concepte no inclòs en l’apartat “inclou”.

Inscripcions:


 •  AQUÍo per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.

 • Data límit per inscriure's el 31 de maig (a partir d'aquesta data no es pot garantir la disponibilitat de plaça).


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email i el contracte de serveis omplenat.

Allotjaments a prop:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page