top of page

Agulles, mars i tombes a Rupit

+ INFO

Espai Natural Protegit del Collsacabra

CONEIX OSONA

Descoberta d’antics mars, salts d’aigua, tombes antropomòrfiques i agulles al Collsacabra


     Rupit és la joia de la corona del Collsacabra. Un petit poble molt ben conservat, declarat “poble amb encant” i ubicat al bell mig del Collsacabra. Encimbellat dalt de les cingleres i amagat entremig de boscos i pastures, descobrirem espectaculars salts d’aigua com el salt de Sallent i curioses formes pètries com l’Agullola de Rupit.


Us proposo una ruta circular per descobrir l’entorn privilegiat de Rupit. Travessarem el pont penjat sobre la riera, passejarem pels seus carrers empedrats, veurem l’espectacular caiguda de més de 100 metres del salt de Sallent i l’esvelta Agullola de Rupit, descobrirem la pedra de Girona, les tombes antropomòrfiques i l’antic mar que cobria aquest indret.

     El Collsacabra és un territori singular caracteritzat pels boscos centreeuropeus i les cingleres calcàries. Situat entre les comarques d’Osona, la Garrotxa i la Selva, forma part de la Serralada Transversal. Més de 40 quilòmetres de cingleres verticals separen les Guilleries del Collsacabra.


     Rupit, situat a 845 metres d’altitud, és un dels pobles amb més encant de Catalunya gràcies als seus carrers estrets i cases de pedra, i a la seva ubicació, situat dalt de la llarga cinglera calcària que separa les Guilleries del Collsacabra. El poble es troba dins del terme municipal de Rupit i Pruit, a la comarca d’Osona.


     L’Espai Natural del Collsacabra forma part dels espais naturals protegits de la serralada Transversal Catalana, també anomenat territori olositànic. Està format per un conjunt de cingleres que envolten els relleus tabulars dels altiplans del Cabrerès, amb altituds mitjanes de 1.000 metres i culminats pels cims de Cabrera (1.312 m) i el d’Aiats (1.305 m). Aquest espai limita al nord amb el Puigsacalm, a l’oest amb la Plana de Vic, a l’est amb la vall d’Hostoles i al sud amb les Guilleries. Gràcies a la seva situació, la naturalesa de la seva roca i a l’elevada pluviositat, conté una elevada biodiversitat i és un bon exemple de la gran diversitat de la serralada Transversal. En destaquen les espectaculars cingleres de Tavertet, el salt d’aigua de Sallent a Rupit, l’altiplà de Cabrera i els bonics pobles de Tavertet, Rupit, l’Esquirol i Cantonigròs.

Principals punts forts de la ruta:


 • L’Agullola de Rupit

 • El salt de Sallent

 • Les tombes del Bassis

 • Els fòssils i la pedra de Girona.

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 10 km

Desnivell:  +/- 475 m

Altitud màxima: 970 m

Altitud mínima: 740 m

Temps efectiu caminant: 3h 30

Durada de l’activitat: 4h30

Exigència física: moderada. Ruta adequada a excursionistes acostumats a sortides de mig dia amb desnivell.

Dificultat tècnica: itinerari per camins i corriols de mitja muntanya amb alguns pendents pronunciats. S’ha de creuar el riu, que amb poca aigua no comporta cap dificultat. Algun tram passa arran de cinglera, però es pot evitar.

Hora i punt de trobada: 09:00 h a Rupit , aparcament a l’entrada del poble (de pagament).

Hora i lloc de finalització: 13:30h al punt d’inici

Època: tardor, hivern i primavera

Requisits:


 • Cal portar esmorzar o quelcom per picar, i aigua suficient.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya o vambes amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

 • **No apta per menors de 12 anys

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular

Nombre de participants: mínim 8- màxim 16

Preu:
El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email. 

On dormir:On menjar:Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page