top of page

Ascensió al puig de les Àligues i el castell de Curull

+ INFO

Espai Natural Serres de Milany - Santa Magdalena i Puigsacalm - Bellmunt

PROJECTE 100 CIMS

Ruta circular al Puig de les Àligues,  a la serra de Curull


     Ruta circular que ens permetrà pujar a aquest 100 cims osonenc pel vessant meridional, resseguint la serra de Curull, ascendint també al castell de Curull, i passant per l’emblemàtica fageda de la Grevolosa.


El puig de les Àligues és el punt culminant de la serra de Curull, una muntanya de 1.344 metres que es troba al municipi de Sant Pere de Torelló, a la comarca catalana d'Osona.


Començarem la ruta al límit comarcal entre la Garrotxa i Osona caminant enmig de frondosos boscos de faig. Continuarem pujant per un camí carener, enmig de fagedes i rouredes submediterrànies, que ens conduirà als peus del puig de les Àligues. Una curta, però forta pujada i una senzilla grimpada ens permetran assolir aquesta fortalesa natural. Un cop coronat el puig de les Àligues, davallarem fins a un coll i per terreny rocós ascendirem l’altiu puig de Curull. Des del cim, emprendrem el descens cap a migjorn, per visitar la fageda de la Grevolosa i tot seguit atènyer el punt d’inici i final d’aquesta bonica ruta de mitja muntanya al nord-est de la comarca d’Osona.


El recorregut és per camins i corriols enmig de boscos, per terreny de mitja muntanya, amb pendents forts tant de pujada com de baixada, i un petit pas de grimpada per atènyer el cim.

     El puig de Curull (1.312 m) es troba encimbellat dalt d’un turó aspre i rocós a l’extrem de ponent de la serra de Curull. Al seu cim, s’aixeca inexpugnable l’antic castell de Curull, documentat ja el segle XI. Des de dalt d’aquesta fortalesa natural es tenen extenses vistes de la serra de Milany i Santa Magdalena, tot el Vidranès, Bellmunt, la plana de Vic, Sant Andreu de la Vola i Llancers. El puig de les Àligues (1.344 m) es troba poc abans d’arribar al de Curull, i com el seu nom indica, és ben bé un niu d’Àligues des d’on es domina un ampli territori cap al sud fins al Montseny i cap a ponent fins a les serres Berguedanes.


     L’Espai Natural de les Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt és l'espai natural més notable i representatiu del sistema Transversal, juntament amb el Collsacabra, i el més important de les muntanyes prepirinenques orientals. Destaca principalment pels seus boscos caducifolis de caràcter centreeuropeu i la gran diversitat de flora i fauna forestal. Aquest espai natural comprèn part del territori d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès.

Punts forts de la ruta:


 • Pujar al cim del puig de les Àligues, un 100 cims del Repte de la FEEC

 • El castell de Curull

 • Els boscos de la serra de Curull i la fageda de la Grevolosa

 • Les àmplies vistes des del cim

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 11 km

Desnivell: +/ - 675 m

Altitud màxima: 1.344m

Altitud mínima: 940m

Temps efectiu caminant: 4h

Durada de l’activitat: 5h

Exigència física: exigent, principalment pel desnivell a superar.

Dificultat tècnica: itinerari per camins i corriols enmig de bosc, amb pendents pronunciats que poden estar enfangats i un curt tram de grimpada fàcil.

Hora i punt de trobada: 08:30 h al coll de Bracons

Hora i punt de finalització: 13:30h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, tardor i hivern

Requisits:


 • Cal portar aigua i esmorzar o quelcom per picar, si es vol.

 • Es recomana anar ben calçat, amb botes o vambes amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15 -20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’inici: amb cotxe particular

Número de participants: mínim 4- màxim 12

Preu:
El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

Allotjaments a prop:On Menjar:


Potser també et pot interessar:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page