top of page

Els cingles de Tavertet des de la vall de Sau

+ INFO

Espai Natural Guilleries Savassona i EIN Collsacabra

CONEIX OSONA

Itinerari geològic als cingles de Tavertet


     Aquesta vegada us proposo un itinerari geològic als cingles de Tavertet des de la vall de Sau. Començarem la caminada a prop de la masia de la Riba, a tocar de l’embassament de Sau. Per arribar al bonic poble de Tavertet, pujarem per un dels vertiginosos graus que permeten superar la imponent cinglera. La pujada, progressiva, però de bon fer, transcorre per un típic bosc mediterrani dominat per l’alzinar, amb  plantes enfiladisses i avesades a les condicions del clima mediterrani. A mig camí, passarem sota una paret vermella amb unes curioses formes degudes a l’erosió alveolar dels materials vermells. Més amunt, ens trobarem amb un canvi sobtat del vermell al gris de les roques calcàries, les anomenades calcàries nummulítiques o pedra de Girona. Un cop a dalt la cinglera trobarem la masia i el turó del Castell, format per les margues del coll de Malla, plenes de fòssils. Tot seguit continuarem cap al mirador, on gaudirem de la vista del pantà, Sant Romà de Sau, les espectaculars cingleres i les Guilleries.

Continuarem el recorregut per un tram planer, i seguidament, prendrem un corriol que baixa cap al puig de la Força, encimbellat sobre el pantà. Després d’apropar-nos al puig de la Força, retornarem fins al turó del Castell i recorrerem la llarga cinglera del Pla de Dalt del Castell fins al poble de Tavertet.


Després d’un merescut descans i de visitar l’església parroquial de Tavertet, dedicada a Sant Cristòfol, baixarem cap a la vall de Sau. De baixada el camí passa sota els cingles de Moltorer i les imponents cingleres formades per calcàries nummulítiques, gresos i conglomerats vermells, fins a endinsar-se al dens alzinar de les Guilleries, a tocar del pantà.


El riu Ter, el pantà de Sau i el de Susqueda, el Collsacabra, les Guilleries, l’altiplà del Cabrerès, el puig de la Força, el sot de Balà, Tavertet i l’extensa cinglera són alguns dels atractius d’aquesta ruta. També ho són les roques, el paisatge i la gran riquesa florística de la zona.

     L’espectacular cinglera de Tavertet, de quasi dos-cents metres d'alçada i uns 20 quilòmetres de llargada, separa el massís de les Guilleries del Collsacabra. Aquesta espectacular barrera rocosa s’alça sobre les aigües del pantà de Sau i s’estén fins al santuari del Far, al límit amb la Garrotxa i la Selva. Encimbellats dalt de la cinglera hi trobem els pobles  de Tavertet i Rupit. La cinglera és un aflorament espectacular i únic per les seves dimensions del passat geològic de la comarca d’Osona. A més, el fet que hi hagi roques de diferent naturalesa, junt amb la diferència d’altitud i la diferent orientació dels vessants, fa que en un espai força reduït s’hi trobi una gran riquesa florística. L’indret forma part dels espais naturals protegits del Collsacabra i Guilleries Savassona.

Principals punts forts de la ruta:


 • La cinglera de Tavertet

 • La pedra de Girona i els nummulits

 • El poble de Tavertet

 • Les vistes de Sau i les Guilleries

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 10,5 km

Desnivell:  +/- 600 m

Altitud màxima: 875m

Altitud mínima: 480m

Temps efectiu: 4 h

Durada de l’activitat: 5 h

Exigència física: moderada, pel desnivell a superar en poc a distància.

Dificultat tècnica:  ruta amb pendents pronunciats i algun tram aeri però sense dificultats.

Hora i punt de trobada: 8:15h davant del Restaurant Nou Can Morilla (entre Vilanova de Sau i la presa del pantà)

Hora i lloc de finalització: a les 13:45 h al punt d’inici

Època recomanable: tardor, hivern i primavera

Requisits:


 • Cal portar esmorzar i/o quelcom per picar i aigua suficient.

 • Es recomana dur botes de trekking de mitja canya o vambes amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular

Número de participants: mínim 9 - màxim 15

* si no s'arriba al mínim d'inscrits, s'aplicarà un suplement

Preu:El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

On dormir:On menjar:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page