top of page

Les orquídies del Moianès

+ INFO

Espai Natural del Moianès i la Riera de Muntanyola

* Sortides i tallers del Grup de Recerca Botànica

Descoberta de les orquídies del Moianès


     Ruta de senderisme botànic per conèixer el fascinant món de les orquídies al Moianès. Sortida per descobrir i fotografiar les orquídies silvestres a Moià.


Sortida des de Moià per camins i corriols fins al castell de Clarà, situat en una talaia privilegiada sobre les contrades de l'entorn. Durant el recorregut passarem per diferents hàbitats: prats, rouredes seques, alzinars i pinedes per descobrir les orquídies que hi creixen. Entre les moltes espècies que s’hi fan, les més nombroses són les abelleres del gènere Ophrys, però també hi creixen algunes orquis i curraians.


Durant el recorregut identificarem i podrem fotografiar les orquídies, i coneixerem les característiques principals de les espècies que trobem. Descobrirem algunes curiositats i gaudirem de la diversitat de paisatges que ens ofereix el Moianès. Com a bons naturalistes, intentarem minimitzar la nostra petjada i deixarem l’entorn tal com l’hem trobat.

     El Moianès és una comarca situada a la Catalunya Central, entre el Bages, Osona, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. És una comarca que es va crear l'any 2015 i abasta 10 municipis: Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Granera i Collsuspina. Fins a la seva creació, aquests municipis pertanyien a tres comarques diferents: Bages, Osona i Vallès Oriental.


El Moianès se situa al sector nord-oriental de la Depressió central, en una àrea de transició climàtica, fet que li dona una marcada personalitat natural. A més de la seva situació geogràfica, també influeix notablement el seu relleu, ja que està situat en un altiplà entre els 700 i els 1.000 m d’altitud, entre les depressions de la Plana de Vic i del Bages. El seu paisatge es caracteritza per les suaus ondulacions de les seves muntanyes, els conreus de secà i els boscos, i l’omnipresent silueta de la muntanya de Montserrat al fons. És un territori eminentment agrícola, que encara conserva l’essència de l’agricultura tradicional i la tranquil·litat dels pobles.


Moià és la capital del Moianès i la població més important de la comarca. És un poble amb un terme municipal molt extens format per conreus, boscos i masies. Del municipi en destaquem la multitud de molins fariners i les restes prehistòriques de les coves del Toll.


L’espai natural del Moianès i la Riera de Muntanyola abasta bona part de l’altiplà del Moianès, i també engloba la part alta de la Riera de Santa Maria d’Oló, i una part del municipi de Muntanyola. La flora d’aquest espai es caracteritza per la gran diversitat de flora eurosiberiana i algunes formacions singulars i espècies submediterrànies força rares a la resta de Catalunya. També en destaca la gran diversitat d’orquídies, principalment les del gènere Ophrys.

Principals punts d’interès de la ruta:


 • Les orquídies silvestres del Moianès

 • Les principals característiques, curiositats i amenaces de les orquídies

 • La pol·linització de les orquídies

 • El castell de Clarà i Moià

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 5 km

Desnivell: +/- 180 m

Altitud màxima: 814 m

Altitud mínima: 714 m

Temps efectiu caminant: 2 h

Durada de l’activitat: 3 h

Exigència física: fàcil. Ruta apta per a persones amb bona forma física, famílies amb nens majors de 8 anys.

Dificultat tècnica: cap. La major part de l’itinerari transcorre per camins amples i corriols amb algun pendent moderat.

Hora i punt de trobada: a les 10:00 h a Moià, a l’entrada del Parc Municipal, a la sortida de Moià en direcció a Manresa (direcció al CAP), hi ha aparcament a prop.

Hora i lloc de finalització: 13:00 h

Època recomanable: primavera

Requisits:


 • Cal portar roba i calçat adequat per caminar per muntanya, aigua i quelcom per picar si es vol.

 • Cal complir les mesures de prevenció COVID vigents en el moment. Més info.


Material:


 • És recomanable portar la càmera de fotos o mòbil amb l'aplicació iNaturalist 

 • Llibreta de camp, llapis i lupa

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular

Nombre de participants: mínim 6 i màxim 15

Preu: *Consultar

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email ..


A Moià trobarem multitud de restaurants , cafeteries i bars per anar a dinar.

Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page