top of page

La vida secreta de les papallones

+ INFO

EIN serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm - Bellmunt

Activitat organitzada per l'ajuntament de Vidrà

Sortida naturalista per conèixer el fascinant món de les papallones


     La fascinació de l’ésser humà per l’espectacular transformació d’una eruga en papallona prové de temps llunyans. Però les papallones amaguen més secrets: saps què mengen, com conquisten a les seves parelles, com es defensen dels seus enemics, com són capaces de recórrer milers de quilòmetres sense perdre’s?


Sortida de descoberta al voltant de Vidrà per conèixer l’apassionant món de les papallones. La blaveta comuna, la migradora dels cards, la Cleòpatra, la llimonera, la safranera de l’alfals, les gitanes..., són algunes de les espectaculars papallones que podem trobar al nostre territori. 


Veurem on viuen, què mengen, coneixerem la seva espectacular transformació, les migracions d’algunes d’elles, les seves relacions amb les plantes, com es defensen, quant temps viuen, i quines són les seves principals amenaces.

     El Vidranès és una regió situada al nord d’Osona que limita a llevant amb la Garrotxa i al nord amb el Ripollès. Es caracteritza per ser un territori morfològicament complex que està format per nombroses valls i torrenteres cobertes per denses boscúries, amb retalls de pastures montanes i petits veïnats escampats pels vessants més o menys assolellats, com Ciuret o Santa Margarida de Cabagés. Aquesta regió gaudeix d’un clima humit que ha fet possible que s’hi desenvolupi una vegetació pròpia de les terres centreeuropees, amb boscos caducifolis i extenses fagedes, fet pel qual se l’ha anomenat la petita Suïssa catalana. El conjunt de petits torrents i rieres aboca les seves aigües al riu Ges, afluent del Ter. Al bell mig del territori hi trobem Vidrà, el nucli de població principal, un petit i tranquil poble de mitja muntanya.


     L’Espai Natural de les Serres de Milany – Santa Magdalena i Puigsacalm – Bellmunt, és un espai de notable extensió que ocupa part del nord d’Osona, del Ripollès i la Garrotxa. És l’espai natural més notable i representatiu del sistema Transversal, juntament amb el Collsacabra, i un dels més rellevants del Prepirineu oriental de llevant. En destaca la seva notable biodiversitat, especialment les molses, líquens i bolets, la fauna forestal i alguns invertebrats, a més dels boscos caducifolis propis de la regió centreeuropea. Geològicament, cal destacar l’anticlinal de Bellmunt i el sinclinal de Vidrà.

Principals punts forts de la ruta:


 • Conèixer les papallones de Vidrà

 • Descobrir alguns dels secrets de les papallones

 • Gaudir del paisatge i la tranquil·litat del Vidranès

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 7,3 km

Desnivell: +/- 250 m

Altitud màxima: 1.145 m

Altitud mínima: 970 m

Temps efectiu caminant: 2 h

Durada de l’activitat: 3h 30

Exigència física: fàcil. Ruta apta per famílies amb nens acostumats a caminar.

Dificultat tècnica: ruta per camins i corriols de muntanya amb algun pendent lleugerament moderat, terreny irregular i que pot estar enfangat.

Hora i punt de trobada: a les 9:30h davant l’ajuntament de Vidrà

Hora i lloc de finalització: 13:00 h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, estiu i inici de tardor

Requisits:


 • Edat mínima de 6 anys.

 • Cal portar aigua i quelcom per esmorzar, si es vol.

 • Es recomana anar ben calçat, amb botes o vambes amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • És recomanable portar càmera de fotos o el mòbil amb l’aplicació iNaturalist i guia de camp si en teniu.

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici: amb cotxes particulars

Nombre de participants:  màxim 20Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email. 

Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page