top of page

Matagalls per la fageda

+ INFO

Parc Natural del Montseny

CONEIX OSONA

Excursió al Matagalls per la fageda de la baga de coll Pregon


     Ascensió al cim més alt d’Osona: el Matagalls, de 1.697 metres d’altitud. Situat al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, al límit de la comarca d’Osona i el Vallès Oriental, el Matagalls és un cim emblemàtic de l’excursionisme català.


L’exuberant fageda del vessant nord de Matagalls és de les més meridionals del nord-est de la península Ibèrica. És una fageda més aviat pobra, sobre substrat silícic i on en destaquen alguns claps d’avets. Aquestes característiques junt amb l’ambient ombrívol de l’interior de la fageda condicionen les espècies florístiques que s’hi fan.


La ruta que us proposo es pot fer en qualsevol època de l’any, però és especialment idònia per dies de calor, ja que transcorre en la seva major part per bosc. En tractar-se d’una fageda, és especialment bonica a la primavera, amb el verd tendre dels faigs, i a la tardor, quan les fulles canvien de color. L’espectacle visual dels boscos del vessant nord és el gran atractiu d’aquesta ruta. Durant l’excursió aprendrem sobre la biodiversitat del bosc, què és un bosc madur, un microhàbitat i la importància de la fusta morta.


Tot i ser un itinerari de poca dificultat, cal tenir en compte el notable desnivell a superar en poca distància, fet que ens exigirà superar algun corriol força dret. Malgrat l’exigència, l’esforç es veurà recompensat amb les espectaculars vistes des del cim.     El Matagalls s’alça fins als 1.697 metres d’altitud i és el cim més alt de la comarca d’Osona. Forma part del massís del Montseny, un massís muntanyós que s’alça sobre les planes del Vallès Oriental, la Selva i Osona, de perfil característic i visible des de molts punts del territori. El Matagalls es troba dins del Parc Natural de Montseny, conegut arreu pels seus paisatges i boscos, i molt visitat pel fet de trobar-se molt a prop de Barcelona.


     La Reserva de la Biosfera del Montseny va ser declarada el 1978 per la UNESCO per tal de preservar els seus valors singulars, tant ecològics com culturals, i les activitats tradicionals que s’hi feien. Més tard, el 1987, va ser declarat el Parc Natural del Montseny. El parc inclou 18 municipis de 3 comarques: Osona, la Selva i el Vallès Oriental. Gràcies al seu gradient altitudinal i la seva posició prop de la Mediterrània, el parc conté un ric i valuós patrimoni natural. Dins l’espai protegit podem trobar espècies de flora i fauna endèmiques del Montseny i que no es troben enlloc més del món, així com una notable biodiversitat.

Principals punts forts de la ruta:


  • Assolir el cim del Matagalls, un dels 100 cims de la FEEC

  • Gaudir de l’espectacle visual dels boscos del vessant nord

  • Conèixer les peculiaritats de la fageda de la baga de coll Pregon

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 10,1 km

Desnivell: +/ - 610 m

Altitud màxima: 1.697 m

Altitud mínima: 1.089 m

Temps efectiu caminant: 4h

Durada de l’activitat: 5h

Exigència física: exigent. Ruta adequada per persones acostumades a fer caminades de mig dia amb desnivell.

Dificultat tècnica: ruta per camins i corriols enmig del bosc amb pendents pronunciats.

Hora i punt de trobada: 08:30 h al pàrquing de coll de Bordoriol

Hora i lloc de finalització: 13:30h al punt d’inici

Època recomanable: tot l’any

Requisits:


  • Cal portar aigua i  esmorzar o quelcom per picar, si es vol.

  • Es recomana anar ben calçat, amb botes o vambes amb bona adherència.

  • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

  • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15 -20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici:  amb cotxe particular

Número de participants: mínim 8 - màxim 16

Preu:
El preu inclou:

  • servei de guiatge

  • 21% IVA 

  • assegurança d’accidents

  • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


  • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

  • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

  • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

On menjar:On dormir:Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page