top of page

Paisatges del Vidranès

+ INFO

EIN serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm - Bellmunt

Sortida del GRUP DE RECERCA BOTÀNICA

Sortida botànica i de descoberta i interpretació del paisatge al Vidranès


     Ruta de senderisme botànic per conèixer la flora de les fagedes i de les pastures montanes de la serra de Santa Magdalena, alhora que descobrim l’evolució històrica del territori i el paisatge geogràfic.


El paisatge actual del Vidranès és el resultat de la prolongada acció transformadora de l’home al llarg del temps sobre el medi que l’envolta. Aquesta ruta ens permetrà conèixer l’estreta relació que hi ha entre el paisatge actual, amb la història i les activitats tradicionals, al mateix temps que coneixem la flora i els hàbitats més representatius del Vidranès.


Durant el recorregut per boscos i pastures, veurem diversos hàbitats, més o menys freqüentats pel bestiar, coneixerem les diverses espècies florístiques que s’hi fan i veurem la seva relació amb la utilització que s’ha fet del territori durant anys. Aprendrem a conèixer les principals plantes montanes, les plantes  nitròfiles, ruderals i algunes plantes tòxiques, tot gaudint del paisatge de muntanya mitjana i de les vistes.

     El Vidranès és una regió situada al nord d’Osona que limita a llevant amb la Garrotxa i al nord amb el Ripollès. Es caracteritza per ser un territori morfològicament complex que està format per nombroses valls i torrenteres  cobertes per denses boscúries, amb retalls de pastures montanes i petits veïnats escampats pels vessants més o menys assolellats, com Ciuret o Santa Margarida de Cabagés. Aquesta regió gaudeix d’un clima humit que ha fet possible que s’hi desenvolupi una vegetació pròpia de les terres centreeuropees, amb boscos caducifolis i extenses fagedes, fet pel qual se l’ha anomenat la petita Suïssa catalana. El conjunt de petits torrents i rieres aboca les seves aigües al riu Ges, afluent del Ter. Al bell mig del territori hi trobem Vidrà, el nucli de població principal, un petit i tranquil poble de mitja muntanya.


     L’Espai Natural de les Serres de Milany – Santa Magdalena i Puigsacalm – Bellmunt, és un espai de notable extensió que ocupa part del nord d’Osona, del Ripollès i la Garrotxa. És l’espai natural més notable i representatiu del sistema Transversal, juntament amb el Collsacabra, i un  dels més rellevants del Prepirineu oriental de llevant. En destaca la seva notable biodiversitat, especialment les molses, líquens i bolets, la fauna forestal i alguns invertebrats, a més dels boscos caducifolis propis de la regió centreeuropea. Geològicament, cal destacar l’anticlinal de Bellmunt i el sinclinal de Vidrà.

Principal punts forts de la ruta:


 • El Vidranès i Santa Magdalena de Cambrils

 • Les pastures montanes i les fagedes

 • La transformació del paisatge

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 8 km

Desnivell: +/- 350 m

Altitud màxima: 1.547 m

Altitud mínima: 1.250 m

Temps efectiu caminant: 2h30

Durada de l’activitat: 3h30

Exigència física: moderada. Ruta apta per persones acostumades a fer caminades de mig dia amb desnivell

Dificultat tècnica: ruta per camins i corriols de muntanya amb alguns pendents moderats, terreny irregular i que pot estar enfangat.

Hora i punt de trobada: 8:30h a la zona esportiva de Vidrà (des d’allà ens desplaçarem amb cotxe propi fins al pun d’inici)

Hora i lloc de finalització: 12:30h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, estiu i tardor

Requisits:


 • Cal portar roba i calçat adequat per caminar per muntanya, aigua i quelcom per picar si es vol.


Material:


 • És recomanable portar la càmera de fotos o mòbil amb l'aplicació iNaturalist 

 • Llibreta de camp, llapis i lupa

Accés al punt d’Inici: amb cotxes particulars

Nombre de participants:  mínim 4 i màxim 15

Preu:


El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic


Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page