top of page

Puig Cornador i Santa Margarida de Vinyoles

+ INFO

Lluçanès

CONEIX OSONA - PROJECTE 100 CIMS

Puig Cornador i Santa Margarida de Vinyoles des d’Alpens


     Us proposo una excursió al puig Cornador, un mirador privilegiat del Lluçanès situat en terme de les Llosses, a la comarca del Ripollès.  Començarem la ruta a Alpens, municipi del Lluçanès situat a l’extrem nord-occidental d’Osona i conegut per la seva forja. Pujarem pel camí de transhumància que unia el Lluçanès amb les Lloses passant per indrets com el collet de l’Oració o el collet de la Bruixa fins a assolir el cim del puig Cornador, de 1.229 metres d’altitud. Després continuarem en direcció a llevant per un corriol que ressegueix el serrat del Castell fins al santuari de Santa Margarida de Vinyoles, des d’on podrem gaudir altre cop de vistes a Montserrat, el Montseny, els Rasos de Peguera, el Bisaura i el Lluçanès. Ja de baixada, passarem pel Castellot, la capçalera de la riera de Matamosses i la singular Roca de la Pena.


El recorregut és per camins i corriols  de muntanya mitjana enmig de pinedes de pi roig i rouredes,  amb algun tram que pot estar enfangat i resultar relliscós.

     El puig Cornador és un cim de 1.229 metres situat en terme de les Llosses, al Ripollès, que s’alça a la carena que uneix el Puigdon i Santa Margarida de Vinyoles, al límit natural entre el Ripollès i Osona. Està inclòs en la llista dels 100 cims de la FEEC.


     Santa Margarida de Vinyoles era l’antiga capella del castell de la Guàrdia de Ripoll. El santuari actual data del 1854. En aquell any una epidèmia de còlera va afectar greument la població i, com a resultat d’una prometença, es construí l’edifici actual sobre l’antiga ermita romànica.


     Alpens és una petita població d’uns 270 habitants situada a 855 metres d’altitud, amb un paisatge muntanyós i envoltada de boscos. El poble està situat al nord-oest de la comarca d’Osona, al Lluçanès. Pel nord limita amb el municipi de les Llosses, del Ripollès,  al nord-oest amb Borredà, del Berguedà, i per l’est i el sud amb els municipis osonencs de Sora, Sant Agustí de Lluçanès i Lluçà.


     El Lluçanèsés un altiplà que s’alça entre els 500 i 1.000 metres d’altitud entre la Plana de Vic i el Berguedà. La riera de Merlès per ponent i les cingleres per llevant delimiten la seva extensió. És un territori tranquil i amb una densitat de població baixa que es concentra en petits pobles i multitud de masos escampats entre camps de conreu i retalls de bosc. Es caracteritza per tenir un clima mediterrani de muntanya mitjana amb tendència a continental, amb hiverns llargs i freds i els estius calorosos de dia i frescs de la nit.

Punts forts de la ruta:


 • Conèixer el Lluçanès, al nord-oest d’Osona.

 • Assolir el cim del puig Cornador, un 100 cims de la FEEC.

 • Gaudir de la calma del paisatge agroforestal del Lluçanès

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 11 km

Desnivell: +/ - 475 m

Altitud màxima: 1.229 m

Altitud mínima: 870 m

Temps efectiu caminant: 3:30 h

Durada de l’activitat: 4 h

Exigència física: moderada, principalment pel desnivell a superar.

Dificultat tècnica: itinerari per camins i corriols per terreny de mitja muntanya, amb algun tram de pendent pronunciat que pot estar enfangat.

Hora i punt de trobada: 9:00 h a l’aparcament de l’escultura La Dansa Alpensina, a Alpens

Hora i punt de finalització: 13:00 h al punt d’inici

Època recomanable: primavera, tardor i hivern

Requisits:


 • Cal portar esmorzar i/o quelcom per picar i aigua suficient.

 • Es recomana dur botes de trekking de mitja canya o vambes amb bona adherència.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’inici: amb cotxe particular

Número de participants: mínim 9- màxim 15

Preu:El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

On menjar:


 • La Fonda d’Alpens  (només cap de setmana)

 • El Casino d’Alpens, Tel. 938 527 123 (només cap de setmana)


On dormir:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page