top of page

La Pica d’Estats i el Montcalm per la via dels francesos

Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans 

Del divendres 6 al dilluns 9

de setembre i del 9 a l'11 de setembre 

2024 (sense el Sotllo)

PROJECTE PICA D'ESTATS 2024 - 100 CIMS

Ascensió a 5 tres mils del massís d’Estats per Pinet     Ruta de 4 dies i 3 nits en refugi guardat que ens permetrà assolir cinc tres mils en tres jornades exigents, on caldrà superar un desnivell de més de 3.000 metres. Ascendirem a la Pica d’Estats (3.143 m), el Verdaguer (3.133 m), el Cap de la Coma de Riufred (3.041 m), el Montcalm (3.077 m) i el Sotllo (3.073 m) des de l’Artigue. 


Començarem l’ascensió a la vall de l'Artigue, prop del poble d’Ausat, al departament de l’Arieja i dins del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans. Començarem a pujar enmig de frondosos boscos fins als orris de Pla Nouzere. A partir d’aquí, deixarem enrere el bosc i superant diverses graonades i pendents herbosos arribarem a l’estany de Pinet i al refugi de Pinet, on farem nit. 

El matí següent, després d'un merescut descans i un bon esmorzar, emprendrem l'ascens per tarteres i camins pedregosos fins a l’enclotada i feréstega valleta de Barz. Després de passar per l’estany de Montcalm, encararem la pujada més dreta i superant un seguit de grades esquistoses, arribarem al coll de la Cometa. A partir d’aquí, enllaçarem amb la ruta normal de la vall Ferrera i encadenarem els quatre tres mils de la jornada: la Pica d’Estats, el Verdaguer, el Cap de la Coma de Riufred i el Montcalm. De baixada farem nit de nou al refugi de Pinet. El tercer dia tornarem a pujar per la valleta de Barz fins al coll de la Cometa, on agafarem el camí cap al port de Sotllo per pujar al Sotllo. Tot seguit, desferem el camí per tornar a dormir al refugi de Pinet i gaudir d'un bon sopar i un merescut descans. El dia següent acabarem l'excursió, després d'un vertiginós descens de mil metres, a l'Artigue . 


Aquesta ruta no presenta dificultats tècniques excessives a l’època de l’any en que la farem, però si que demana estar ben preparat físicament i acostumat a caminar per terreny irregular d’alta muntanya. Cal remarcar que en algun pas caldrà ajudar-nos amb les mans i que la pujada al Sotllo es fa per terreny descompost on cal extremar les precaucions.


     La Pica d’Estats, amb els seus 3.143 metres d’altitud, és el cim més alt de Catalunya i de l’Arieja. El massís d’Estats, també anomenat del Montcalm, està format per 8 cims que superen els 3000 metres d’altitud: la Pica d’Estats (3.143 m), el Montcalm (3.077 m), el Sotllo (3.072 m), el pic Nord de Sotllo (3.058 m), el pic Verdaguer (3.131 m), la Punta Gabarró (3.115 m), el pic Rodó de Canalbona (3.004 m) i el Cap de la Coma de Riufred (3.040 m). Aquest massís es troba al límit fronterer entre l’Arieja i el Pallars Sobirà, i el Montcalm es troba íntegrament en territori francès. Té varies rutes d’ascensió, la més coneguda i transitada la de la vall Ferrera, i la de Pinet és la ruta normal per França.

El massís d’Estats es troba dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans i el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, creat recentment.


     El Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans s'estén al nord d'Andorra, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran i fins als Prepirineu francès. Està situat a la regió d'Occitània i comprèn gairebé la meitat del departament de l'Arieja. El cim més alt del Parc és la Pica d'Estats, de 3.143 metres d'altitud i que comparteix amb Catalunya. El parc comprèn un patrimoni natural excepcional, així com un gran patrimoni prehistòric i pastoral, i un gran atractiu paisatgístic amb valls cobertes de vegetació exuberant, estanys i rius cabalosos i petits i tranquils pobles de muntanya.

Principal punts forts de la travessa:


 • Assolir 5 tres mils, i 2 100 cims

 • Gaudir d'espectaculars vistes des del massís d'Estats

 • Descobrir la vall d'Ausat i l'Arieja

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 29,3 km

Desnivell: +/- 3.180 m

Altitud màxima: 3.143 m

Altitud mínima: 1.153 m

Temps efectiu caminant: 4 - 8h cada dia

Durada de l’activitat: 4 dies i 3 nits

Exigència física: molt exigent

Dificultat tècnica: terreny complicat d'alta muntanya amb pendents pronunciats, exposició al buit, terreny descompost i algun pas on caldrà ajudar-nos amb les mans.

Hora i punt de trobada:  divendres a les 12:00 h a l’aparcament de l'Artigue, just passat la central hidroelèctrica

Hora i lloc de finalització: 12:00h del dilluns al punt d'inici

Època recomanable: estiu

Requisits:


 • És requisit indispensable haver realitzat altres ascensions per terreny d'alta muntanya del PROJECTE PICA D'ESTATS (si tens cap dubte, posa't en contacte abans de realitzar la inscripció).

 • Cal portar el menjar necessari per la primera jornada (dinar) i per picar els altres dies: xocolata, fruita deshidratada, barretes, etc 

 • S'han de dur botes de trekking de mitja canya (que protegeixin el turmell) i amb bona adherència.

 • S'ha de dur frontal i piles de recanvi.

 • Es recomana dur bastons de trekking.

 • S'ha de dur jaqueta impermeable (per la pluja i/o el vent) o capelina, roba d´abric, camiseta transpirable, pantalons llargs o desmuntables, mitjons de trekking, guants, gorro i/o barret i buff, crema de protecció solar i labial, i ulleres de sol.

 • S'ha de portar roba de recanvi pel refugi i sac-llençol.

 • Per més informació sobre la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • S’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aproximada de 25 litres. 

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular

Número de participants: màxim 6

Preu: 


250€ /persona

 

El preu inclou:


 • Servei de guia de muntanya titulat

 • Planificació i preparació de la ruta

 • 21% IVA

 • Assegurança d’accidents

 • Reportatge fotogràfic


No inclou:


 • L’allotjament 

 • Els àpats , begudes i pícnics

 • El transport en cas d’abandonament o modificació de la ruta per qüestions de seguretat

 • I qualsevol altre concepte no inclòs en l’apartat “inclou”

Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email .

Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page