top of page

Estany de Lanós i vall de Font Viva

+ INFO

Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans 

     Excursió a l’estany de Lanós per la vall de Font Viva, l’estany més gran del vessant nord dels Pirineus, a l’Alta Cerdanya


     Començarem l’excursió a l’estany de Lanós al petit poble francès de Porté Puymorens, als peus del coll de Pimorent. Ascendirem per la vall de Font Viva, pel camí que voreja la base de la serra de les Xemeneies fins al refugi ramader de Comajoan, enmig de boscos de pi negre i neret i gaudint de l’espectacularitat del paisatge. Passarem per la cabana de pastors de Comajoan i més amunt per la casa dels Enginyers, situada sota la presa de Lanós. Continuarem pujant per superar una última graonada i atènyer l’immens estany de Lanós. Després d’un merescut descans per gaudir del paisatge d’aigua i cims que envolten el paratge, emprendrem el camí de baixada. Travessarem el torrent de Lanós sobre un vistós i encaixonat salt d’aigua, i prendrem un sender que  voreja la serra de Font Viva per un camí estret i a estones aeri amb àmplies panoràmiques sobre la vall. Travessarem sortints rocosos, diversos torrents i matollars de bàlec, i arribarem sobre l’estany de Font Viva, on descendirem per un pronunciat pendent fins a l’inici i final de la nostra excursió per la vall de Font Viva.

Aquest és un itinerari exigent físicament, que transcorre per camins i senders de muntanya amb algun tram aeri però sense dificultat tècnica.


     L’estany de Lanós, actualment convertit en la presa de Lanós, o barrage de Lanoux en francès, està situat a una altitud de 2.213 m , ocupa una superfície de 172 ha, té gairebé 3 quilòmetres de llargada per 500 metres d’amplada i una profunditat màxima de 85 m. Abans de que es fes la presa i s’ampliés la seva capacitat, ja era l’estany més gran del vessant nord dels Pirineus. Tot i formar part de la conca del Segre - el rec de Lanós és un dels principals afluents del Riu de Querol -,  avui dia les aigües de l’estany de Lanós són desviades de manera artificial i alimenten la central hidroelèctrica de l’Hospitalet, a l’Arieja. L’estany està situat un indret privilegiat, envoltat de cims com el Carlit, el puig de la Grava, el Puigpedrós de Lanós, el Coma d’Or, el puig de Font Viva i Castell Isard.


     La vall de Font Viva s’estén des del municipi francès de Porté – Puymorens fins a l’estany de Lanós i està envoltada per la serra de Font Viva al vessant septentrional, i els pics de Coll Roig i Xemeneies, que enllacen amb el Carlit, al vessant meridional. És una vall abrupte, coberta per boscos de pi negre i neret a les obagues i balegars a les solanes, amb una elevada biodiversitat i on hi trobem els estanys de Passet i de Font Viva.

Principal punts forts de la ruta:

 • L’estany més gran del vessant nord dels Pirineus

 • El pintoresc estany de Font Viva

 • El contrast en l’obaga i la solana

 • El paisatge i les vistes panoràmiques

Dades pràctiques

PDF
DiF-FISICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_01.png
DiF-TECNICA_descr_V_02.png
DiF-TECNICA_descr_V_04.png
DiF-TECNICA_descr_V_05.png
DiF-TECNICA_descr_V_03.png
Itinerari amb trams equipats
Itinerari amb trams equipats

Distància: 13,6 km

Desnivell: +/ - 760 m

Punt més alt: 2.265m

Punt més baix: 1.735m

Temps efectiu caminant: 5:30 h

Durada de l’activitat: 7:00 h

Exigència física: exigent. Itinerari adequat per persones acostumades a caminar per muntanya.

Dificultat tècnica: pendents pronunciats, passos aeris

Hora i punt de trobada: 08:30 h davant del parc de Bombers de Porté – Puymorens (per la N-320 direcció al coll de Pimorent, i just a l’entrada del poble de Porté – Puymorens, trencall a la dreta (Massís del Carlit- ruta dels Llacs), després d’uns 300 metres, a mà dreta, trobem el parc de Bombers).

Hora i lloc de finalització: 16:00 h al punt d'inici

Època recomanable: estiu i tardor

Requisits:


 • Cal portar esmorzar, dinar i aigua.

 • Es recomana dur bastons de trekking i botes de trekking de mitja canya.

 • Cal dur la vestimenta adequada per l'època de l'any i l'activitat a realitzar: consulteu l'apartat "Equipament, roba i calçat" de "Preguntes freqüents".

 • Sempre s’ha de portar motxilla, que ha de ser còmoda i d’una capacitat aprox. de 15l.-20l. per activitats de muntanya d'un dia.

Accés al punt d’Inici: amb cotxe particular. 

Número de participants: grups reduïts (4-10 participants)

Preu:El preu inclou:

 • servei de guiatge

 • 21% IVA 

 • assegurança d’accidents

 • reportatge fotogràfic


Inscripcions:


 • AQUÍ,  o per telèfon o WhatsApp al 628911619 o email: muntanyainatura@gmail.com

 • Cal reservar amb la màxima antelació per tal de garantir la disponibilitat de plaça

 • Cal inscriure's i omplir el contracte de serveis  que se us enviarà posteriorment per email abans del dia de la sortida.  


*LA INSCRIPCIÓ SERÀ EFECTIVA DESPRÉS D'HAVER REBUT EL COMPROVANT DE PAGAMENT via WhatsApp o email. 


Allotjaments a prop:


Perfil altitudinal de la ruta

bottom of page